Mezi jedno z nejvíce kultovních jmen v automobilovém světě patří Targa. Automobilka Porsche, kterál ho používá již téměř šest desetiletí, nyní na Twitteru ozřejmila, proč si ho vlastně zvolila.

Na původní verzi a tu současnou se můžete podívat do naší fotogalerie.

Pro znalce automobilové závodní historie to není úplně velké překvapení. Jedna z nabízených verzí kultovního sportovního vozu s koncepcí "vše vzadu" dostala jméno po závodu Targa Florio, který se na Sicilii začal jezdit v roce 1906 a během něhož se proslavila také tuzemská závodnice Eliška Junková.

Targa je vlastně takovou kombinací kupé a kabrioletu. Na rozdíl od druhého zmíněného typu karosérie má targa jen poměrně malou plochu otevřeného nebe nad hlavami řidiče a spolujezdce. Za opěradlem se pak nachází ochranný oblouk.

Porsche Caynne Turbo GT
Porsche odhalilo nejrychlejší SUV z Nürburgringu. Proč má tak divné výfuky?

V případě nepřízně počasí je možno zakrýt otvor pevnými díly střechy.

Poměrně vtipné je to, že zodpovědní lidé v automobilce si neuvědomili, že slovo Targa má v italštině také zcela jiný význam. Označuje se jím klasická tabulka registrační poznávací značky. Prý to zjistili až při tvorbě reklamní brožury. Přesto Porsche požádalo o přidělení ochranné známky a díky tomu tyto verze můžou vozit slovo Targa jak na středovém sloupku, tak na zádi.

Současná generace je na trhu od roku 2020. Zájemci si můzou koupit základní verzi s plochám třílitrovým šestiválcem, která má výkon 379 koní, případně variantu 4S. Ta řidiči poskytuje k využití 443 koňských sil.

Porsche Boxter - edice 25 let
Model Boxster kdysi zachránil slavnou značku Porsche. Teď je na trhu speciál

A ještě krátké vysvětlení o tom, proč se vlastně tento typ karosérie začal používat: Šlo o reakci automobilky na požadavky trhu v USA, kde zákazníci začali považovat kabriolety za nebezpečné. Proto konstruktéři navrhli takzvaný bezpečnostní kabriolet s ochranným obloukem vestavěným do struktury karosérie hned za hlavami obou cestujících. Ti tak byli chráněni pro případ převrácení.