Možná za čtyři roky budu litovat, že jsem kdy napsala text, k němuž se právě chystám. Nemohu ale skrýt překvapení nad programovými tezemi, které představila pětikoalice.

Spojenectví Pirátů, lidovců a STAN namíchalo digitálně ekologický koktejl s důrazem na podporu rodin a důstojného života seniorů. Nebývale velký prostor zabírají otázky dostupných včetně přeshraničních zdravotních služeb, ale také psychiatrické péče.

Martin Komárek.
Ukaž, hoste, „koviděnku“!

I politikou nepolíbeného člověka zarazí, jak detailně jsou propracovány záměry ohledně elektronizace služeb, stavebního řízení, ba dokonce osobních dokladů. Nadějně vypadají kapitoly týkající se bydlení, zelenání ekonomiky a komplexní podpory manželství. Evidentně nesou rukopis lidovců v čele s Marianem Jurečkou, který zřejmě míří na ministerstvo pro rodinu a sociální věci, jak by se nově resort mohl jmenovat.

Je to pozoruhodný text, který se příliš nepodobá předchozím programovým prohlášením. Čiší z něj přesvědčení, že lze udělat něco víc než jen zvyšovat či snižovat daně, zavádět či rušit maturitu, vyhazovat či nabírat úředníky.

Všem důležitým krokům má předcházet analýza a sběr dat. Vláda nebude muset ztrácet čas řešením sporů kolem zahraničněpolitické orientace. V tom má zcela jasno. V Bruselu se zařadí zhruba mezi nizozemského premiéra Rutteho a dánskou předsedkyni vlády Frederiksnovou, což je báječná společnost.

Kateřina Perknerová
Piráti přes palubu?

Otázka je, kde vezme na bohulibé záměry Fialova vláda peníze, protože na příjmové straně bude úhor a na výdajové chce rozhazovat plnými hrstmi. Její kroky směrem k technologicky vyspělé ekonomice by zajisté v budoucnu přinesly velké úspory, ale to nebude hned. Obávám se proto, že smělé plány brzy narazí na realitu a mnoho z nich nezůstane.