Je to dodnes jeden z mých nejvíce nenáviděných komentářů. Napsal jsem ho po jednom z atentátů islamistických teroristů ve Francii. Tvrdil jsem v něm, že drtivá většina migrantů prchajících tehdy ze Sýriea Iráku do Evropy je na naší straně. I proto, že jsou ohrožováni stejnými teroristy jako my, že právě před nimi prchají do Evropy.

Česko se, jak se nyní po skoro sedmi letech ukázalo, také stalo obětí teroristického útoku. Teroristů z ruské vojenské rozvědky, při jejichž akci zemřeli dva nevinní Češi a tisíce obyvatel kolem vrbětického muničáku roky zažívaly peklo na zemi. Podobně jako tehdy u syrských běženců i teď tvrdím, že slušní Rusové nejsou na straně ruských teroristů.

Luboš Palata
Babišův střet zájmů je problémem celé české politiky

Patří mezi ně mnozí potomci odpůrců sovětské diktatury, kteří našli právě před sto lety útočiště v Masarykově Československu. K nim během minulých desítek let přibyly tisíce Rusů, kteří utekli do Česka jako do demokratické země před putinovským režimem. Ano, je tu naopak i dost putinovských potentátů středního ranku, na které jsou Francie či Londýn moc drahé, ale na Karlovy Vary jim v Rusku nakradené miliony stačí. A jsou tu taky obyčejnější Rusovés kremelskou propagandou vymletými hlavami.

I proto je k tomu, postavit se jako Rus v dnešní krizi za Česko a Čechy, třeba odvahy a není to nic snadného. O to víc je třeba ocenit prohlášení, které tento týden vydal spolek „Ruská tradice“, jenž sdružuje ruské demokraty v Česku.

Premiér Andrej Babiš
Babiš je ve střetu zájmů, rozhodla EK. Agrofert nemá nárok na dotace

„Nezaměňujte oběti a pachatele. Pokuste se odlišit Rusy a ty, kteří je již před 100 lety ovládli, zneužili a dále usilují nevybíravými prostředky o ovládnutí celého světa,“ zní výzva k nám Čechům, kterou celou najdete i na webu Deník.cz.

K tomu jen dodám, že podobně, jako jsme měli před lety pomoci syrským běžencům, dnes máme pomoci Rusům. Třeba tím, že zavedeme stipendijní program pro mladé Rusy pronásledované režimem. Třeba s názvem „Masarykovo ruské stipendium.“