Mám pochopení pro námitky odborníků, komentátorů a opozičních politiků, kteří upozorňují na chyby, jež vláda dělá a hlavně učinila na začátku roku. V tom nejsem sama.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pátečním rozhovoru pro Deník uvedl: „Až to skončí, budu velmi stát o to, abychom se detailně podívali na krizové plány, na řídicí systémy zásobování a také na výrobu.“ Tím potvrdil, že spousta věcí se zanedbala, vyhodnotila špatně, podcenila a nepochybně bude nutné se k nim vrátit. To ale neznamená, že se kabinet bezprecedentní situaci, v níž se neocitla žádná vládnoucí garnitura za posledních sto let, nesnaží ze všech sil řešit.

Vláda koná, ale zbytečně mlží

Po vyhlášení nouzového stavu přijímá nezbytná opatření na poli zdravotnictví, dodávek materiálu i ekonomické pomoci. Jistě by mohl dělat víc, ale v porovnání se zmatky a amatérským přístupem ve Velké Británii, USA, o nebohé Itálii ani nemluvě, je to prostě dobrý výkon. Přesto není důvod přestat být ostražití.

Podivný přechod od režimu podle zákona o krizovém řízení k tomu, který se odvíjí od normy o ochraně veřejného zdraví, je varováním. Objevují se i zběsilé nápady na okamžité zrušení dotací pro neziskové organizace s důrazem na ty politické. Kam bude patřit Člověk v tísni?

Snad se ke správným uším dostane vzkaz zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové: „Neziskový sektor je srdcem naší občanské společnosti, která v posledních dnech ukazuje svou sílu a nezdolnost, a já chci věřit, že tyto zásluhy nezůstanou ani v budoucnu opomenuty.“ Podezíravost je namístě i v případě žádosti ČEZ o povolení umístění dvou reaktorů po 1200 MW elektrického výkonu v Dukovanech. Doposud se hovořilo jen o jednom. Kde se tedy tento záměr vzal? Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek zase upozorňuje, že vláda zřejmě v rozporu se zákonem odsunula konání doplňovacích voleb do Senátu a omezila jednání zastupitelstev.

Perské princezny, české netykavky

Je nevyhnutelné, aby se i ve zcela mimořádné době, která si žádá netradiční přístup, nedělaly levárny, neobcházela ústava a do puntíku byla naplněna slova premiéra Andreje Babiše, která pronesl v úterý ve sněmovně: „Naše vláda nehodlá za žádných okolností a nebude zneužívat krizový stav a stav legislativní nouze k posilování své moci.“