Špatně to zformulovali nebo na něco zapomněli. No a co, hospody jsou prostě zavřené kvůli pandemii, to ví každý. Jestli to ministerstvo zdravotnictví sepsalo tak, či onak, je přece jedno, důsledek je zřejmý. Na hokej se díváme doma u televize, nikoli s přáteli ve sportbaru.

Určitě si spousta lidí myslí, že za přílišným právním purismem české justice je poněkud komisní zdůrazňování role moci soudní. To je ale hluboký omyl, protože mluvíme o samé podstatě demokratického právního státu.

Kateřina Perknerová
Odborník. Někdy se hodí, jindy ne

Od začátku koronakrize si všichni stěžovali, že Česká republika nemá ke zvládání takové šlamastyky příslušnou legislativu. Proto vláda neustále chodila do sněmovny a žádala ji o prodloužení nouzového stavu. Byl to jediný režim, v němž mohla přijímat opatření omezující základní lidská práva, jako je svoboda pohybu a shromažďování.

Téměř po roce opozici došla trpělivost a v únoru už ho neprodloužila. Zato pomohla schválit pandemický zákon. A v něm se píše, že kabinet musí všechna svá rozhodnutí dobře zdůvodnit. Nelze zkrátka zavřít polovinu republiky a nesdělit, proč je to nutné. Ministerští právníci evidentně nepochopili, že omezení neznamená rušení, a už vůbec ne plošné, pročež vláda přijímá jednu restrikci za druhou, aby je Nejvyšší správní soud ve stejném tempu rušil. Naposledy šlo o regulaci provozu restaurací, heren a kasin. Předtím to byly obchody, služby a setkávání lidí.

Kateřina Perknerová
Ptejme se, kdo s kým a o čem

Ústavní právník Jan Kysela, který je členem Meziresortní skupiny pro epidemické situace, jejíž služby Petr Arenberger příznačně odmítl, upozornil na jednu důležitou věc. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) není zodpovědná jen za obsazení postu nejvyššího státního zástupce, ale také za legislativní čistotu vládních návrhů. A ty, jež se týkají pandemie, stojí za starou bačkoru. Více než rok tu chybí strategie, jak covid korigovat po právní stránce. Nejdu tu o soudní kapric, ale o princip.

A také o peníze. Zbrklé a nezákonné rozhodování vlády může občany ČR vyjít na miliardy. Jak v covidové době, tak třeba v tendru na pásové obrněnce nebo dostavbu Dukovan.