Ze zhruba 90 000 hektarů obilovin je sklizené jen něco přes jedno procento. Sdělil to předseda krajské pobočky Agrární komory ČR František Loudát.

„Zpoždění je poměrně dost výrazné, pořádně to začne tento týden. Vloni touto dobou už bylo sklizeno asi 40 000 hektarů," uvedl. Výnosy z hektaru jsou ale podle něj zatím asi o deset až 15 procent vyšší než v loňském roce. Tehdy byl průměrný výnos z obilovin 4,1 tuny na hektar. „Jaro bylo dosti příznivé na srážky, obilovinám to výrazně pomohlo," dodal Loudát. Ani povodně při celkovém pohledu letošní úrodě příliš neuškodily.

„Poškozené jsou spíše jednotlivé podniky, které byly zaplavené," uvedl předseda Loudát.

V pondělí už byly kombajny k vidění na mnoha místech regionu. Mezi prvními začali se sklizní také zemědělci ze společnosti Astur Straškov. „Odhaduji, že výnosy budou u nás někde na úrovni lepší- ho průměru," sdělil Deníku František Hejna, hlavní agronom společnosti.

Podle údajů ministerstva zemědělství je z 90 465 hektarů osetých v Ústeckém kraji obilovinami nejvíce ozimé pšenice (62 068 hektarů), dále jarního ječmene (16 341). Ostatní plodiny, jarní pšenice, ozimý ječmen, žito či oves, se pěstují na ploše menší než 4 000 hektarů. Řepku severočeští zemědělci zaseli na 26 591 hektarech.