Teplo totiž vylákalo do porostů škůdce. Proti jiným rokům budou muset hospodáři vícekrát ošetřit plodiny.

„Proti kolegům agronomům nemáme ve chmelnicích větší problémy, růst chmele můžeme zbrzdit například řezem. Víc nás však trápí výskyt brouka dřepčíka. Pro příští roky se nám podařilo obnovit 11 hektarů chmelnic, škody nám nezpůsobil ani silný vichr, takže nyní hospodaříme na výměře 65 hektarů, což je stejně jako loni. Patříme na Litoměřicku stále mezi největší pěstitele chmele. Chmelnice jsou připravené pro drátkování, které zahájíme příští týden. Pomáhat nám budou už poněkolikáté žáci střední školy ze slovenských Vráblů, se kterými jsme spokojeni," uvedl agronom chmelař ZD Liběšice Martin Kala.

Jeho kolega František Kratochvíl zase připomněl, že přes pěkné odkvétání a opylení ovocných stromů a tedy příslib úrody bude mít v sadech větší náklady na postřik proti škůdcům a chorobám.

Občasné přeháňky zvlhčily půdu, ale nesnížily v ní značný deficit vody. To je problém pro plodiny, které se právě sejí.

„Trápí nás sucho, ale zatím ještě závlahu nevyužíváme. Dnes sejeme červenou řepu na 50 hektarech, v zemi je už hrášek na lusky na 105 hektarech a půda o ploše 30 hektarů je připravena pro setí dýně hokaido, které plánují na první polovinu května," prozradil Otakar Trojáček, zemědělec z Oken.

Za častější déšť se modlí i všichni ostatní zemědělci. Nejvíce ti, kteří obhospodařují písčité půdy. Vláhový deficit je velký, meteorologové říkají 150 milimetrů. Patrný je především u vzrostlých obilovin.

„Zbývá nám zasít několik hektarů s kukuřicí ."