Výstavní sezonu zahájí v dubnu už tradiční Tržnice Zahrady Čech. O novinkách informovala vedoucí obchodu společnosti Zahrada Čech Michaela Mokrá.
Areál o rozloze 12.000 metrů čtverečních pořadatelé modernizují. Letos se změnil prostor u hlavního pódia. Původní stánky, které stály na místě zhruba 30 let, byly v havarijním stavu.

„Slouží především pro přípravu občerstvení, ty staré nebyly napojeny na rozvod vody ani odpadu. Teď už je na jejich místě 11 nových. Nové je i jednotné posezení okolo," uvedla Mokrá.

Děti mohou využít nové hřiště, kolem něhož budou různé atrakce. V plánu je stavba moderního pavilonu, jenž by mohl sloužit jako víceúčelová hala. „Stavbu nyní řešíme s městem," řekla Mokrá.

Litoměřice mají padesátiprocentní podíl ve společnosti Zahrada Čech, stejný podíl drží podle obchodního rejstříku firma EXPO CZ.

Kalendář akcí letos rozšířili pořadatelé o cyklofestival, uskuteční se druhý ročník gastrofestivalu, návštěvníci nepřijdou o oblíbenou výstavu Dům, zahrada, volný čas či mezinárodní výstavu psů. V areálu mohou lidé navštívit také farmářské trhy a v září se uskuteční opět veletrh Zahrada Čech, který loni navštívilo 80.000 lidí.

Zahrádkářům se brány areálu otevřou 9. dubna, kdy začne Tržnice Zahrady Čech. Jarní výstava v roce 2013 přilákala 30.000 lidí.

„Novinkou je chovatelský pavilon, kde si budou moci lidé prohlédnout různé druhy zvířat či zakoupit kuřice a krmivo. V řemeslném pavilonu představíme výrobce keramiky, proutěného zboží, ručně malované kraslice, pomlázky a další zboží.

Uskuteční se také řada odborných seminářů pro veřejnost," řekla Mokrá. Výstava končí 13. dubna. Ročně na litoměřické výstaviště zavítá asi 90.000 lidí.