Provozovatelé areálu přitom ještě na počátku letošního roku neměli jistotu, jak budou akci koncipovat. Veletrhu ale prodejci a vystavovatelé zůstali věrní. Zaregistrovalo se jich na pět stovek.

DEZERTY I ZELÍ

„Velký zájem mají návštěvníci o soutěže, první den se mohli nejen podívat na úspěšné výrobce regionálních potravin, ale také je ochutnat či zakoupit,“ prozradila vedoucí obchodu společnosti Zahrada Čech Michaela Mokrá.

V sobotu proběhlo finále soutěže časopisu Receptář o nejlepší recept Zahrady Čech letos na téma Dezerty s tvarohem.

Městská nemocnice v Litoměřicích.
O litoměřickou nemocnici má zájem Penta

„Úspěch v ní slavily hospodyňky z regionu. Zvítězila Zdeňka Králová z Roudnice nad Labem s koláčem nazvaným Hříšná dobrota, 3. místo obsadila Dana Kotoučová z Litoměřic,“ doplnila Mokrá.

V úterý 19. září se návštěvníci mohou těšit na další finálové klání, tentokrát o Zelí roku 2017, které organizuje Unie zelinářů Čech, Moravy a Slezska. Podle prezidenta Unie Jaroslava Zemana se do soutěže přihlásil rekordní počet 19 producentů kysaného zelí.

VÝSTAVA LÁKÁ

Pozornost návštěvníků vzbuzuje expozice ovocnářů a zelinářů v pavilonu A, které dominují postavy oděné z darů přírody, a ve vstupní části osm metrů vysoký sloup ověnčený rostlinami a květinami.

Každý zahradník a prodejce je připravený poskytnout zájemcům rady, jak postupovat, aby rostliny nejlépe vegetovaly.

SOUTĚŽE POKRAČUJÍ

Tradičně největší zájem je o poradenství u stánku časopisu Zahrádkář v pavilonu G, kde je i expozice k přípravě věnečků z různého rostlinného materiálu. Jejich pozornosti neujde včelařská expozice v pavilonu D.

Do konce výstavy, v sobotu 23. září, proběhne každý den několik diváckých soutěží. Poslední den pak bude tradičně patřit časopisu Zahrádkář, který vyhodnotí nejhezčí věnec a Křišťálové jablko.

Na pódiu vystoupí ještě Težkej Pokondr, jihočeská dechovka Babouci, Vláďa Hron, Petr Kolář, Monika Absolonová nebo Václav Neckář se skupinou Bacily.

Litoměřické vinobraní 2017
FOTO: Burčák tekl proudem, vinobraní se vydařilo