„Napříč politickým spektrem a po mnoha diskusích jsme se rozhodli zvolit takový model provozování výstaviště, který by měl přinést do areálu tolik potřebné investice,“ říká místostarosta Karel Krejza (ODS).

Litoměřická radnice začala s hledáním partnera, který s městem bude chtít založit společnou akciovou společnost.

„Už od roku 1994 je tomu tak, že současný provozovatel výstav i samotné Zahrady Čech je v nájmu. Město je vlastníkem areálu výstaviště, samotné výstavy ale pořádá firma Výstavy. Nájemní smlouva vyprší příští rok v prosinci,“ vysvětluje Krejza. „Naším cílem je najít takového partnera, který by se aktivně podílel na modernizaci výstaviště a zároveň areál oživil.“

Podle Krejzy město bude mít i nadále kontrolu nad tím, co se na výstavišti bude konat. „Zájemce, který se bude chtít stát naším partnerem, nám může představit jakýkoliv plán na využití výstaviště. Mohou se v areálu konat jakékoliv akce, které ale nebudou porušovat zákony a jak se říká, i dobré mravy. Podmínkou je ale pořádání tradičních výstav Zahrady Čech,“ konstatuje.

Město Litoměřice bude i nadále vlastníkem pozemků a nemovitostí. Nově vytvořené obchodní společnosti, kterou z padesáti procent bude vlastnit město a vybraný partner, také radnice pronajme ochrannou známku Zahrada Čech. „Bude to užití známky po dobu trvání nájemní smlouvy,“ objasňuje Krejza.

„S naším budoucím partnerem uzavřeme nájemní smlouvu na pronájem areálu výstaviště, a to za obvyklé nájemné určené soudním znalcem,“ přibližuje detaily plánovaného obchodního vztahu litoměřický místostarosta.

Karel Krejza zdůvodňuje nový způsob provozování výstaviště nutnou rekonstrukcí areálu. „Důraz hodláme klást zejména na výši plánovaných investic, protože obzvláště některé pavilony vyžadují modernizaci. Dalším hodnotícím kritériem bude samozřejmě podnikatelský záměr.“

Veřejná zakázka je nyní ve fázi příprav zadávací dokumentace. Hodnotící kritéria pro vypsání výběrového řízení mají být zastupitelům předloženy nejpozději 20. září.

Současný provozovatel výstaviště, litoměřická firma Výstavy, se nechce k novému záměru radnice vyjadřovat. „Nemohu to zatím komentovat, neboť neznám konkrétní podmínky zadávacího řízení. Ale jak to vypadá, město plánuje provozovat areál výstaviště jinak, než je tomu dosud,“ reaguje ředitelka společnosti Jitka Matoušková.

Nejbližší akcí bude v areálu výstaviště 35. ročník zahradnického veletrhu Zahrada Čech. Každoročně tuto akci navštíví okolo sto tisíc lidí. Letos proběhne od 16. do 24. září.