V den konání cvičení od 9 do 12 hodin budou pro dopravu i pohyb osob zcela uzavřené pozemní komunikace v bezprostředním okolí areálu.

„Při stáčení čpavku dojde k uvolnění cisterny, která se po kolejích rozjede a narazí do dalších cisteren. Následuje poškození plné cisterny, avšak nehrozí bezprostřední únik čpavku. Z preventivních důvodů je zapotřebí přečerpat čpavek do náhradní cisterny. K úniku dojde až při samotném přečerpávání z důvodu poškození těsnění na ventilu havarované cisterny. Do ovzduší unikne přibližně 200 kg čpavku mimo areál Lovochemie. Je bezprostředně ohroženo zdraví obyvatel okolních měst a obcí. Čpavek je bezbarvý, velmi štiplavý a toxický plyn. Při vdechnutí většího množství může dojít k poškození plic a k úmrtí. Součástí cvičení je také evakuace osob z areálu. Při události rovněž dojde k fiktivnímu zranění šesti lidí, z toho tři zranění budou vážná. Následuje aktivace traumatologického plánu v Městské nemocnici v Litoměřicích," popsal námět cvičení mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Akce je organizována ve spolupráci se samosprávami okolních měst a obcí. Obyvatelé budou o cvičení informováni. Dojde také k testování varovných sirén a k rozesílání varovných SMS zpráv pro obyvatele Lovosic.

Dopravní omezeníVe čtvrtek 26. května od 9 do 12 hodin budou zcela uzavřené pozemní komunikace v okolí areálu: silnice I/15 v úseku ulice Terezínská v Lovosicích od křižovatky u železničního nadjezdu po kruhovou křižovatku se silnicí II/247, silnice II/247 od kruhové křižovatky se silnicí I/15 po kruhovou křižovatku se silnicí II/261, tj. po ulici Žernosecká v Litoměřicích