Jeden případ z krajského města hovoří za vše. Za vloupání do jedné ústecké firmy poslal krajský soud pachatele do vězení.

„V odvolání jsme řešili případ sedmatřicetiletého Stanislava Hrdličky, obžalovaného z krádeže v areálu bývalého lomu. Do prostor firmy vnikl na Nový rok 2016 okolo 4:40. Doufal, že v čase novoročních oslav si jeho činu nikdo nevšimne. Podruhé se do areálu vrátil ještě odpoledne,“ vzpomíná na případ Edvin Svoboda, předseda odvolacího senátu.

Josef Provazník, který si za majetkovou trestnou činnost odpykává tříletý trest ve věznici v Novém Sedle, v Drahonicích pracuje téměř každý den.
Věznice na severu Čech přetékají. Jen Teplice a Liberec mají ještě volno

Hrdlička za tento počin dostal trest ve výši osmnácti měsíců. Tento případ je ukázkou opakovaných útoků recidivisty. Hrdlička byl odsouzen na podzim 2015 pro krádež, opětovně pro stejný trestný čin stanul před soudem i o půl roku později. Potřetí byl odsouzen právě za novoroční krádež v ústecké firmě.

ČIDLA NADE VŠE

Hrdlička myslel, že bude neviditelný. Čidlo bezpečnostního zařízení oznámilo narušení prostoru. Na místě ale svědci našli jen stopy ve sněhu.

Podruhé čidlo ohlásilo narušitele v 16:45. Hrdlička tehdy odnesl za plot areálu věci, které ukradl. O něco později se pro ně vrátil, ale zástupci firmy ho na místě zastihli a předali policii.

Majetkové kriminality přitom ubývá, a to dlouhodobě a v celé republice. Ochránci majetku tvrdí, že za to může lepší zabezpečení.

„Pulty centrální ochrany hlídají senzory tisíce objektů. Firemní prostory, obchody, školy, byty, rodinné domy i rekreační chaty, prakticky jakékoliv objekty, lze chránit proti útokům zlodějů,“ uvedl Miroslav Hejna, ředitel bezpečnostní agentury SBA.

Trend snižování počtu krádeží vloupáním potvrdila Šárka Poláčková z ústeckého krajského policejního ředitelství. „V roce 2010 podle statistik v Ústeckém kraji policie evidovala 6 408 krádeží vloupáním do objektů, v roce 2016 již pouze 2 561.“

Ilustrační fotografie.
Policie dopadla zloděje hliníku, mohou skončit na tři roky v base

Nejnovější statistiky za leden až květen letošního roku evidují jen 1 008 případů vloupání v Ústeckém kraji. Nejméně na Lounsku (99) a nejvíce na Teplicku (178) a Mostecku (164).

Počty vloupání v Ústeckém kraji Rok 2010: 6408 případů
Rok 2016: 2561 případů
Leden - květen 2017: 1008 případů celkem