Na posuzovatele v sedmnácti komisích čekal mimořádně náročný úkol vyhodnotit rekordní počet 823 vzorků vín. Pro porovnání, loni komise hodnotili 522 soutěžních vzorků. Soutěž obeslalo 150 vinařů a vinařství. Rekordní účast představuje i 97 zahraničních vzorků. Všechna přihlášená vína musela podle statutu soutěže projít takzvaným zatříděním.

„Přihlášena je většina tradiční účastníků, což si považujeme, ale radost máme hlavně z toho, že se nám podařilo díky cílené propagaci přesvědčit řadu excelentních vinařů a vinařství, která v Litoměřicích dosud nesoutěžila. Letošní jubilejní 10. ročník výstavy si to opravdu zaslouží. Návštěvníci přehlídky ve dnech 13. a 14. dubna budou moci ochutnat z obrovské škály druhů vín, mezi kterými nebudou chybět právě vyhodnocení zlatí a stříbrní medailisté včetně šampiona výstavy. Nejvíce jsou přihlášeny ročníky 2011 především z moravských vinařství, která proti regionům v Čechách nebyla postižena jarními mrazy a naopak připravila excelentní vína,“ uvedl ředitel výstavy Pavel Kacerovský.

Poprvé v desetileté historii soutěže využili pořadatelé při hodnocení výpočetní techniku, která jim ulehčila administrativní část klání. Ta však nemohla nahradit mimořádné degustační schopnosti zkušených znalců, kteří mají příslušné osvědčení. Hodnotilo se stobodovou stupnicí, přičemž vzorek s 86 a více body získat zlatou medaili, vzorek s 83 až 85 body medaili stříbrnou. Vína s nejvyšším bodovým hodnocením se stala vítězi ve své kategorii. Z nich pak na závěr soutěže 17 vedoucích komisí anonymním způsobem vyhodnotilo šampiona 10. ročníku Vinařských Litoměřic.

„Loňská úroda na moravských vinicích byla vynikající, stejně jako v některých lokalitách v Čechách, kterým se vyhnul mráz a kde sklizeň šla až do výběru z hroznů. Moje tvrzení potvrdila už první část hodnocení, jež naznačila, že letošní soutěž bude bohatá na medaile,“ dodal předseda Cechu českých vinařů a vedoucí soutěže Jiří Čábelka.

Vyhlášení výsledků soutěže proběhne při výstavě Vinařské Litoměřice 13. dubna od 17 hodin v Domě kultury. V pátek a v sobotu probíhá od 10 do 19 hodin výstava a ochutnávka vín rovněž v prostorách gotického hradu. Sobotní program je obohacen odborným seminářem na téma Víno a zdraví a doprovodným programem Víno a pokrmy.

Václav Sedlák