Dělníci v těchto dnech totiž postupně finišují s opravami secesní Pfannschmidtovy vily v centru města, kam se má knihovna brzy přestěhovat. Složitá rekonstrukce Lovosice stála 55 milionů korun.

Ve třech patrech
„Knihovna bude umístěná ve všech třech patrech budovy. V přízemí vznikne dětské oddělení, uprostřed vědecká část se studovnami, v horním patře pak oddělení beletrie pro dospělé, zázemí pro vedoucí knihovny a depozit," prozradila mluvčí radnice Jana Hejdová.

Přízemní prostory budovy, kde býval rentgen, budou nově sloužit jako informační středisko a Czechpoint. Co bude s budovou, kde je středisko nyní, radnice zatím neví. Současnou knihovnu už nabídla k prodeji.

Vstup  ze dvora
Jako vstup do nového informačního střediska budou moct lidé nadále využívat hlavní vchodové dveře do vily. Prosklený vstup do knihovny i s recepcí a šatnou vzniká ve dvoře.

„Čtenáři si u vchodu budou moct odložit kabáty nebo tašky. Budou tu pro ně uzamykatelné skříňky. Výtahem si pak vyjedou do patra, kam chtějí,"  popsala Hejdová.

Historická vila z roku  1887 už má novou střechu i fasádu, hotová je také přístavba požárního schodiště ze zadní strany domu. Dělníci v těchto dnech pracují především v interiérech, kde dokončují renovaci původního dřevěného obložení či nástěnných maleb. Zrekonstruovanou budovu mají zástupci města od stavebníků převzít 17. září. Veřejnost se dovnitř poprvé podívá 28. září o Václavské pouti.

„Knihovna tak bude mít na přesun zhruba deset dní. Zatím jdou práce podle plánu. Pokud by nastaly potíže, ukážeme veřejnosti vilu prázdnou a knihovna se přestěhuje až poté," doplnila Hejdová.

Na rekonstrukci sídla statkářské rodiny Pfannschmidtových si město vzalo 50 milionů úvěr. Splácet ho bude deset let. Kvůli komplikacím se náklady na opravy o dalších 5 milionů ještě navýšily.