Podle něj by příspěvky opozičních zastupitelů s hodnocením ustavujícího zasedání zastupitelstva města měly být otisknuté v nejbližším vydání zpravodaje.

„V rámci republiky jde o první rozsudek stanovující územně samosprávnému celku povinnost uveřejnit ve svém periodiku příspěvky opozičních zastupitelů. Zveřejnění dnes již starých informací se může zdát jako nicotný cíl, ale ve skutečnosti jde o průlomový krok," zhodnotil Petr Urbánek (ANO).

Hnutí ANO v Litoměřicích vyhrálo podzimní komunální volby, přesto nakonec skončilo v opozici. Otištění příspěvků na téma výsledků prvního zasedání zastupitelstva se jeho zastupitelé domáhali marně. Podle šéfredaktorky Radničního zpravodaje Evy Břeňové měl každý politický subjekt zastoupený v zastupitelstvu nárok na jeden komentář. Zastupitelé za ANO jich ovšem zaslali sedm.

„Dva subjekty necítily potřebu a vyhrazený prostor ústy svých zástupců odmítly. Ostatní reagovaly v souladu s výzvou a zaslaly jeden komentář. Pouze zastupitelé za hnutí ANO 2011 reagovali jinak – jeden dokument zaslaný redakci zastupitelem Petrem Urbánkem byl souborem příspěvků všech sedmi zastupitelů," popsala Břeňová.

Zveřejněním všech komentářů by podle ní došlo ke zvýhodnění jednoho subjektu na úkor ostatních. Proto byl zveřejněn pouze první komentář v pořadí, jehož autorem byl právě Petr Urbánek.

Zda se město proti aktuálnímu rozsudku litoměřického okresního soudu odvolá, zatím není jasné. „O odvolání budeme jednat dnes. Jednoznačné je, že se soudce s našimi argumenty vůbec nevypořádal, neboť se jimi nezabýval. Na druhé straně je to tak marginální záležitost, že se možná odvolávat nebudeme," nechal se slyšet místostarosta města Karel Krejza (ODS).

AKTUÁLNĚ: Město Litoměřice se odvolá proti prvoinstančnímu rozhodnutí Okresního soudu v Litoměřicích, který vyhověl žalobě opozičních zastupitelů.

Nejedná se ovšem o jedinou žalobu, kterou zástupci ANO na vedení města podali. „U druhé žaloby nařídil soud jednání na 14. ledna 2016," informoval Petr Urbánek.

Tentokrát by soud měl rozhodovat o jiném komentáři k výsledku povolebních vyjednávání ve městě s titulkem „Litoměřice se zatím změny nedočkaly". Zastupitelé ANO v článku tvrdě kritizovali koalici, kterou po volbách sestavila ODS spolu s ČSSD, Severočechy, TOP 09 a hnutím pro Sport a zdraví. Obsáhlý text se zmiňoval o údajných praktikách „já na bráchu, brácha na mě", vláda ODS s údajnou absencí opozice byla označena za vládu „národní fronty".

Podle dřívějšího vyjádření starosty Litoměřic Ladislava Chlupáče (ODS) nebyl text vyjádřením názoru, ale fakty nepodloženým útokem na etiku a zákonnost dosavadního vedení města. Podle Evy Břeňové příspěvek navíc nesplňoval běžná kritéria pro uveřejnění.