VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaříme jako doma, říkají kuchařky ze školních jídelen v kraji

Ústecký kraj - Jídelna v Lovosicích se jako jediná v Ústeckém kraji pyšní certifikátem Zdravá školní jídelna!

16.5.2017 2
SDÍLEJ:

Příprava jídla v CŠJ LitoměřiceFoto: Deník/Václav Sedlák

Vaří bez polotovarů, zdravě, kvalitně. Takový je dnes trend ve školních jídelnách. Řadě dospělých lidí, kteří v jídelnách jako děti obědvali, se nevybaví příliš pěkné vzpomínky. „Dali nám na talíř rozvařený houskový knedlík zalitý jogurtem a prezentovali to jako ovocné knedlíky,“ nerada vzpomíná sedmadvacetiletá Lucie na jídelnu jedné ze základních škol v Děčíně.

To už ale v dnešní době téměř neplatí. Řada škol nabízí stravu pestrou a studenti si mohou vybírat i z více jídel. Tak je to například i na děčínské průmyslovce.

SUROVINY NEOPAKOVAT

„Jídelníček skládáme tak, aby se suroviny neopakovaly, aby byla obsažena zelenina, mléčné výrobky, ryby, luštěniny… Jako doplněk k obědu dáme raději ovoce než sladkosti,“ uvedla kuchařka průmyslové školy Jitka Kučerová s tím, že si strávníci mohou vybrat ze dvou jídel, kam zařazují také lehčí jídla, jako saláty, či naopak jídla sladká pro ty, kteří je mají rádi. „Vaříme, jako bychom vařili doma,“ doplňuje Jitka Kučerová.

Certifikátem Zdravá školní jídelna se pyšní jako jediná v kraji centrální školní jídelna v Lovosicích. Ale i další školní jídelny v kraji nabízí zdravá jídla. Litoměřická centrální školní jídelna například myslí i na strávníky na dietě.

JÍDLA BEZ LEPKU

Kromě jídel se sníženým obsahem lepku vaří i nízkokalorická jídla. Jana, studentka teplického gymnázia, chodí do jídelny dobrovolně. „Je to asi jako v každé jídelně, něco se dá jíst a něco dobré není, ale nestěžuju si,“ říká s tím, že mnoho jejích spolužáků volí raději nudle u Vietnamců nebo kebab. Zdravou stravu se rozhodli nabízet i dětem v děčínské soukromé škole Svět. Ta je registrována v programu Skutečně zdravá škola.

„Pro naše děti chystáme vlastní svačiny, obědy nám dováží dodavatel. Snažíme se, aby děti dostávaly zdravou a kompletní svačinku. K její přípravě používáme základní suroviny, tedy žádné polotovary,“ uvedla ředitelka školy Martina Edrová.

„Základ našich pomazánek tvoří pomazánkové máslo a tvaroh přímo od výrobce. Nejoblíbenější jsou naše domácí pomazánky. K nim dostávají děti zpravidla chléb nebo celozrnné pečivo přímo z pekárny,“ doplňuje Edrová.

Autor: Jitka Vepřovská

16.5.2017 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Soudce Josef Knotek

Bývalý litoměřický soudce Josef Knotek opustil vězení

Alchymistické Litoměřice

Na Allfestival zavítá do Litoměřic také Jaroslav Dušek

DOTYK.CZ

Lžete a zase lžete, pronesla Valachová a pak se rozplakala

/ANKETA/- Zasedání parlamentních výborů nebývá nijak dramatické. Až na výjimky. Tou bylo středeční jednání senátního školského výboru, který posuzoval návrh novely zákona o pedagogických pracovnících, jehož hlavní součástí je kariérní řád.

Zastupitelé schválili změnu právní formy litoměřické nemocnice

Litoměřice – Litoměřická nemocnice se stane akciovou společností. Změnu právní formy schválili zastupitelé na středečním mimořádném zasedání.

Na obchod v Úštěku si posvítili celníci, našli padělky značek

Úštěk - Dávejte si pozor, jaké výrobky kupujete. V některých případech by se ušetření nemuselo vyplatit.

Den s cementárnou zpestří David Kraus a Adam Mišík

Čížkovice - Již tradiční Den s cementárnou v Čížkovicích proběhne letos v sobotu 27.5. Bohatý program pro děti i dospělé je koncipován tak, aby veřejnost měla šanci poznat provoz výroby cementu, ale aby se zároveň i pobavila.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies