Sobotní odpoledne se v Lovosicích neslo ve znamení oslav na počest Adama ml. z Valdštejna, který se zasloužil o povýšení Lovosic na město 4. července roku 1600 císařem Rudolfem II. Již sedmé Valdštejnské slavnosti, které se konaly letos poprvé na Václavském náměstí u renesančního zámku, nabídly mimo jiné pestrý a také naučný program zaměřený na rod Valdštejnů a jejich vliv na město a jeho dějiny.

"Letošní ročník přilákal zhruba 1500 návštěvníků, program proběhl podle plánu a přálo i počasí," pochvaluje další povedený ročník Vojtěch Krejčí, ředitel Kulturního střediska Lovoš, které akci pořádalo. Průvod vedl a oslavy zahájil Adam mladší z Valdštejna, celé slavnosti se pak více věnovaly historii města a proto se odehrávaly a dále budou odehrávat nově na náměstí. 

Kromě dobových tanečních a hudebních vystoupení probíhaly také ukázky řemesel, dobové tržiště, vystoupení dělostřelců nebo ukázka střelných zbraní. Jako již tradičně pak pozorovaly stovky diváků šermířská představení.

„Vystoupily hned čtyři skupiny historického šermu, kde hlavní program připravila skupina Lepus. Děti pak dále soutěžily ve střelbě z luku, v šermu a v malování erbu,“ doplnil Krejčí s pozvánkou na další velké slavnosti, kterými je Václavská pouť 28. září.

Ta nabídne v bohatém programu i řadu známých hudebních interpretů - těšit se návštěvníci mohou na kapely Wohnout, revival Abba Stars, Laura a její tygři či Hanu Křížkovou s Tomášem Savkou.

Zámek ve Vrbičanech pomalu dostává novou podobu.
Svérázný kastelán křísí vrbičanský zámek s pohnutou minulostí