Zahradnickou společnost v pracích předešla českobudějovická firma, specialista na stavební geologii, která v sousedství fontány zahájila průzkumný vrt. Voda čerpaná z něho by měla posloužit k napájení nové fontány a k závlaze parku.

„Vrt podle projektu do hloubky 80 metrů děláme pro město Litoměřice. Vrtný průměr je 254 milimetrů, výstroj z PVC trubek bude činit 160 milimetrů, rozdíl tvoří obsyp. Z realizací vrtů máme bohaté zkušenosti. Nejhlubší průzkumný vrt, který jsme prováděli ve východních Čechách, šel do hloubky 400 metrů. V Litoměřicích nejsem pracovně poprvé. V roce 2006 jsme prováděli pro zdejší krytý bazén vrt jinou technologií až do hloubky 160 metrů, kde byly pískovce. V parku jsme chtěli být s prací hotovi zítra, ale asi se o den zpozdíme. Při hloubce sedm metrů se nám v jílové vrstvě porouchala spojka u kompresoru, který musíme odvézt do servisu v Jablonci nad Nisou," prozradil vedoucí vrtné soupravy.

Rekonstrukce Jiráskových sadů proběhne podle vítězného návrhu brněnského Ateliéru zahradní a krajinářské architektury Zdenka Sendlera. Na projekt by měla navázat rekonstrukce sousedního dopravního hřiště, na kterou město v závěru loňského roku požádalo o dvacetimilionovou dotaci z Regionálního operačního programu Severozápad.