„Vše se odvíjí od získání dotace. Pokud získáme peníze, opravy mohou být ještě letos," sdělila třebenická místostarostka Eva Hejná.

První žádost, která směřovala na nadaci ČEZ, byla zamítnuta. „Podle projektu by náklady na rekonstrukci náměstí měly dosáhnout tří milionů.
Teď čekáme na rozhodnutí o přidělení dotace. Pokud se to povede, z 90 procent bychom měli revitalizaci Paříkova náměstí zajištěno. Město by platilo deset procent. Samozřejmě ještě záleží na vysoutěžené ceně, se kterou přijde zhotovitelská firma," vysvětlila Hejná.

Jeden úspěch s dotacemi si ale Třebenice už mohou připsat. „Získali jsme 45 tisíc na opravu barokní kašny od Ústeckého kraje, konkrétně z odboru památkové péče," řekla místostarostka.

Projekt revitalizovaného náměstí počítá především s úpravou zeleně. „Vznikne odpočinková zóna, přesunou se lavičky od silnice, a to kvůli bezpečnosti. Chystáme pítko," nastínila plány Hejná.

„Všechno to děláme kvůli bezpečnosti občanů, současná dispozice třeba laviček je nevyhovující. Také není vhodné parkování aut v horní části náměstí. Chceme jinak koncipovat cestičky."

Podle Hejné by v ideálním případě práce na revitalizaci náměstí a parku měly být zahájeny ještě v letošním roce. „Pokud peníze z dotace nezískáme, pochopitelně nemůžeme začít. Vše by se tak protáhlo do příštího roku," dodala třebenická místostarostka.