Konec života je většinou pro člověka citově bolestným zážitkem – pro umírajícího i pro jeho okolí. Některé konce však mohou být svázané také s bolestmi fyzickými. Nejen tomu předcházejí právě v hospici.

„Umírání je plné bolesti, osamění a neporozumění, s tím se nedá moc dělat –  to je jeden z mýtů. Paliativní péče nabízí cestu, kdy se nemocný člověk smí plně spolehnout na to, že nebude trpět velkými bolestmi, nebude opuštěn a lidé kolem něj se budou snažit vyjít vstříc všem jeho přáním," vysvětluje server na podporu hospiců www.umirani.cz.

„Hospicová a paliativní péče se snaží o zajištění té nejlepší možné kvality života až do konce. Paliativní péče se věnuje vážně nemocným pacientům, kterým může nemoc omezit a zkrátit délku života, avšak řeší bolest a další symptomy," potvrzuje organizace Světového dne hospiců.

I přes své zaměření není hospic místem smutku odtrženým od ostatního světa. Není nutné se mu zdaleka vyhýbat nebo dokonce dělat, že neexistuje. I to chce veřejnosti ukázat také Hospic sv. Štěpána v Litoměřicích.

Na sobotu 12. října proto od 10 hodin připravil Den otevřených dveří. Ten budou provázet divadelní a hudební vystoupení, akci doplní i program pro děti, které potěší skákací hrad nebo malé překvapení.

Několik nejčastějších mýtů o hospicechMýtus: Poskytnutí hospicové péče znamená, že pacient brzy zemře
Skutečnost: Hospic a paliativní péče neslouží jen v závěrečné části života. Je to komplexní přístup, který zahrnuje také podporu pečovatele, duchovní péči, péči v době úmrtí a mnoho dalšího.

Mýtus: V paliativní péči je bolest řešena podáváním návykových narkotických léků
Skutečnost: Paliativní péče zajišťuje komplexní péči – psychosociální a duchovní péči spolu s léčbou bolesti a zvládáním symptomů.

Mýtus: Hospice jsou obecně jen pro staré lidi
Skutečnost: Hospicová a paliativní péče je určena pro osoby všech věkových kategorií.