Finále se uskutečnilo za hřebenem Krušných hor v saském městě Annaberg-Buchholz a uvedený mladý gymnazista zde dokázal obstát v konkurenci čtyř desítek podobně nadaných vrstevníků, finalistů uvedené soutěže. Ti se přitom každoročně etablují z českých gymnázií Ústeckého kraje a některých příhraničních německých škol v Sasku, Durynsku a Bavorsku.

„Tomáš ve finále nakonec obsadil konečné výborné druhé místo, když na zlato a celkové vítězství mu chyběl pouze jediný bod. Jedná se o velmi pěkný výsledek, který se nepodaří každý rok," uvedla Pavla Linková z lovosického gymnázia, která má tuto aktivitu jako koordinátorka v gesci.

A Tomášovi se dostalo i poděkování od vedení školy, když obdržel čestný diplom za vzornou reprezentaci a drobnou finanční odměnu. Jeho výkon zasluhuje bezesporu uznání, v neposlední řadě jde i o velmi dobrou reklamu pro samotné gymnázium.

Uvedená mezinárodní matematická soutěž je organizována Společností Adama Riese a je tříkolová. První kolo probíhá na jednotlivých školách a nejlepší účastnící se kvalifikují do oblastního kola (právo účasti ve finálovém kole získává deset nejlepších účastníků oblastního kola). Soutěž je pojmenována po Adamu Riesovi (1492 1559), který se za svého života výrazně zasloužil o rozvoj výuky matematiky a její aplikaci matematiky do mnoha oblastí reálného života.