Jedenáct takových přístrojů od středy pomáhá vodní záchranné službě a strážníkům městské policie po celém Ústeckém kraji. Jejich zástupci si malé přenosné defibrilátory převzali na krajském úřadě. K řadě nehod či kolapsů totiž přijíždějí mnohem rychleji než zdravotníci, kteří mají limit 20 minut.

„Čím dřív defibrilujeme, tím má člověk větší šanci na přežití. Když srdce dostane výboj do tří až pěti minut, úspěšnost je více než 50procentní," zdůraznila lékařka Eva Smržová ze Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje.

S automatizovaným defibrilátorem podle ní dokáže zachránit život i laik. Nerozhodují totiž zkušenosti, ale čas.V Ústí už jsou tři automatické mobilní defibrilátory LIFEPACK 1000. Od Ústeckého kraje je dostala Městská policie v Ústí nad Labem, Chabařovicích, Trmicích, Jílovém u Děčína, Budyni nad Ohří, Třebenicích, Bečově a Lounech.

Mobilní defibrilátor budou mít k dispozici i v Třebenicích

Přístroj rovněž převzali dobrovolní hasiči z Brandova i Vodní záchranná služba Nechranice a Most. Jeden přenosný defibrilátor vyjde asi na 50 tisíc korun. Ústečtí strážníci už mají tři. Zachránili díky nim tři životy. V současnosti v Ústeckém kraji funguje 106 mobilních a stacionárních defibrilátorů. Nejvíce jich má policie a hasičský záchranný sbor. Záchranáři ale chtějí rozmístit dalších 11 přístrojů, které by v nouzi mohla použít i veřejnost.

„V našem kraji jsou stále bílá místa, která jsou těžko dostupná a záchranáři se na ně nemohou dostat včas. Chceme oslovit jejich správce a rozmístit tam defibrilátory, abychom lidem přiblížili pomoc," vysvětlil Radek Urban ze ZZS.

Veřejné sloupy s defibrilátorem by se mohly objevit na Pravčické bráně, Milešovce, Děčínském Sněžníku, hradě Střekov, Větruši, ale i v chomutovském lesoparku, Pevnosti Terezín či Komáří Vížce. První externí defibrilátory byly rozmístěny v roce 2011. Od té doby záchranná služba eviduje 332 aktivací, z nichž se u 162 lidí jednalo o náhlou zástavu srdce vyžadující neodkladnou resuscitaci. Zcela bez následků přežilo 20 pacientů.