Napětí se dalo krájet mezi novou koalicí a opozicí v pondělí 5. listopadu večer v kulturním středisku při ustavujícím zastupitelstvu. Většinu mají ČSSD, ANO a Sdružení za bezpečné město a družinu 2. ZŠ - Nezávislí s KSČM. Obsadili 11 zastupitelských křesel. V opozici jsou Sport, zdraví a prosperita, ODS a Štětsko spolu. Mají o jeden hlas méně. Většina rozhodla, že starostou bude dál Tomáš Ryšánek (ČSSD).

Opoziční Štětsko spolu přitom na starostu navrhlo dosavadního místostarostu Miroslava Andrta (ČSSD). Ten se ale nominace vzdal. „Za naši stranu je už nominovaný starosta Tomáš Ryšánek. Na druhou stranu budu rád pokračovat ve funkci místostarosty,“ předeslal Andrt. Dalším kandidátem opozice na čelní funkci byl za Sport, zdraví a prosperitu Jiří Dostálek, ten ale v hlasování neuspěl.

Ve čtvrtek 1. listopadu v podvečer proběhlo ustavující zastupitelstvo v Litoměřicích
Vedení Litoměřic si v Hradu rozdělilo funkce. Starostou opět Ladislav Chlupáč

Krajskému zastupiteli Andrtovi se jeho přání vyplnilo. Těsným počtem hlasů byl místostarostou zvolen i ředitel Labe arény Michal Kurfirst (ANO), který tak nahradil dosavadního místostarostu Vladimíra Freye z hnutí Sport, zdraví a prosperita. Oba místostarostové budou dál pokračovat v neuvolněné funkci.

Dusno bylo před volbou sedmičlenné městské rady. O slovo požádala bývalá starostka Zdeňka Rulíšková (ODS), která je ve štětském zastupitelstvu už řadu let. Opřela se do jednoho z navržených zástupců rady, Petra Bureše (KSČM).

Ilustrační foto.
Ve Lhotce si zopakují volby. Část zvolených nesložila ani slib zastupitele

„Od roku 1990 ve Štětí komunista v radě nebyl. Nevím, proč by se to teď mělo porušit,“ poznamenala Zdeňka Rulíšková. Apelovala zejména na zastupitele ČSSD a ANO, kteří podle ní před osmi lety sepisovali ostré petice pro odsouzení komunistů. „Neztraťte kvůli svým zájmům a vlastním ambicím svoji tvář,“ řekla.

I po těchto jejích slovech byla následně rada města zvolena v navrhovaném složení včetně komunisty Bureše. „Komunista už v radě města v předchozích čtyřech letech byl,“ reagoval Ryšánek.

Dva nové výbory

Zastupitelé v pondělí zvedli ruku také pro dva zcela nové výbory. Bude to výbor pro bezpečnost, jehož předsedou byl zvolen strážník pověřený vedením městské policie Josef Patka (ANO), a výbor pro životní prostředí, který povede jeho navrhovatelka Ivana Roubíčková (Štětsko spolu).

Připojí se tak k finančnímu výboru, jehož předsedou byl zvolen Alexandr Petrišče (ČSSD), a kontrolnímu výboru, jenž bude vést Roman Smoleňák (ODS).

Ilustrační foto.
Kriminalita ve Štětí klesá, občané se však necítí bezpečněji. I kvůli obtěžování

Volby ve Štětí vyhrála ČSSD s asi tříprocentním náskokem před ANO. Ze sedmi kandidujících platforem se do zastupitelstva nedostali pouze Svobodní a nezávislí.