Již od dětství bylo kreslení jejím koníčkem a malování na litoměřickém gymnáziu u profesora Fučíka bylo pro ni skutečným svátkem. V roce 1936 se provdala za JUDr. Jana Nejtka a v roce 1938 po Mnichovské dohodě museli urychleně opustit Litoměřice. Na řadu let se manželům stala novým domovem Kutná Hora. Zde nastaly Haně Nejtkové mateřské povinnosti, vychovávala dvě dcery, ale našla si čas i na malování. Absolvovala šest let studia u akademického malíře Josefa Krčila, který ji ovlivnil na celý život. 

Obraz Hany Vlčkové Nejtkové

Po válce se rodina vrátila do Litoměřic, ke dvěma dcerám přibyl ještě syn. Finanční situace rodiny soudce přinutila Hanu Nejtkovou k tomu, aby pomohla svému manželovi finančně zajistit pětičlennou rodinu. V té době jen velmi těžko hledala čas na svou oblíbenou činnost. V roce 1976 Hana Nejtková ovdověla. Po čtyřech letech odešla do Brna za svým novým manželem MUDr. Milošem Vlčkem.

V Brně prožila pěkná bezstarostná léta plná hlubokých kulturních zážitků. Manželé se stýkali s mnoha známými osobnostmi (J. V. Pleva, Vilém Reichman,…). Hana Vlčková navštěvovala výtvarný kurs, který vedl profesor Petr Skácel, bratr básníka Jana Skácela. Věnovala se pilně malování krajin (Brno, Vysočina). Po čase se Hana Vlčková vrátila do Litoměřic i se svým druhým manželem.

Obraz Hany Vlčkové Nejtkové

Tvorba Hany Vlčkové Nejtkové byla vždy velice rozmanitá. Nikdy se nesnažila malovat monotematicky. Měla ráda vše krásné a zajímavé, ale i prosté věci, které nás obklopují. Stačilo jí dívat se kolem sebe a své nadšení pro námět přenést na plátno. Malovala hlavně kytice květin, krajiny, méně často portréty.

Převažovala práce olejovými barvami, velice lehce působí nejrůznější květiny i krajiny vytvořené technikou akvarelu, příjemně působí i zátiší kreslená pastelem. Malování jí přinášelo vždy velkou radost a pohodu, bavilo ji věnovat se motivu a těšit se, když se práce dařila. Klid a soustředění na práci ji plně uspokojovaly. Její radost ze života a optimismus se odrazily v obrazech.

Obraz Hany Vlčkové Nejtkové

Dílo malířky Hany Vlčkové Nejtkové se uzavřelo v roce 2012. Za svůj velmi dlouhý život namalovala mnoho obrazů a předvedla je veřejnosti na řadě výstav. Svá první díla představila už v době války v Kutné Hoře na společné výstavě, samostatné výstavy následovaly hned v roce 1948 a 1949 v Litoměřicích.

Po delší odmlce vystavovala od 80. let minulého století několikrát v Litoměřicích, na zámku v Ploskovicích a v Třebušíně, také v Děčíně. Měla mnoho obdivovatelů, její obrazy jsou v soukromých sbírkách v mnoha zemích (Itálie, Německo, Rakousko, Švédsko, Kanada,…). Na leden 2016 se připravuje výstava k nedožitým 100. narozeninám malířky na Hradě v Litoměřicích, která jistě udělá radost všem, kteří se na tuto vždy optimisticky naladěnou ženu pamatují. Tímto také zveme všechny čtenáře Litoměřického deníku na Hrad v lednu 2016.

Ivana Brožková