Stali se jimi Julie Suchá, Lukáš Drapala a Jan Vaněček ze ZŠ s rozšířenou výukou matematiky a přírodních předmětů Teplice a Jana Spurná ze ZŠ Kryly. Jako jediní překonali hranici 100 bodů ze součtu teoretických otázek a praktického řešení.

„Pořadatelem byla tentokrát naše škola a tvůrcem otázek a praktického cvičení učitelka Iva Šafratová. Ta soutěž vedle tematicky tak, že otázky týkající se kovů na sebe navazovaly a praktická část, která se vlastně stala vstupem do analytické chemie, byla mnohem přitažlivější," uvedla Jaromíra Venclíčková, ředitelka SŠ technické a zahradnické v Lovosicích.

Letošního ročníku se v Ústeckém kraji zúčastnilo 941 žáků ze 41 ZŠ. Do 2. kola postoupilo 88 žáků a do třetího 44 chlapců a dívek. Z litoměřického okres se po školních a okresním kole do krajského klání prosadili Petr Valenta (11.) a Adéla Vališová (25.) ze ZŠ T. G. Masaryka ve Štětí, Denisa Krebsová (15.) ze ZŠ Havlíčkova Litoměřice, Daniel Rosenbaum (30.) ze ZŠ Třebenice, Bohdana Cabalková (34.) ze ZŠ Masarykova Litoměřice, Denisa Sveida (36.) ze ZŠ Lovosice a Štěpánka Truhlářová ze ZŠ Velemín.

Soutěž, kterou zaštiťuje hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, má pomoci zvýšit zájem žáků o chemické obory, proto ji i podporují firmy Lovochemie a Preol, jež umožnily účastníkům exkurzi, tak Glanzstoff a Spolchemie. Cílem lovosické školy je mít naplněný v novém školním roce jak studijní obor aplikovaná chemie, který má dva ročníky, tak nově i učební obor provozní chemik.