Situace je kritická. Blíží se zkáza. „Čtyři metry. Tolik jsme měli v domě v roce 2002. V roce 2006 jsme to měli pod okna. A teď? Voda stoupá každou minutu a nikdo vám neřekne, kdy bude kulminace. Každý den se to mění. A podle toho, co vidím, se blížíme spíš roku 2002," běduje paní Jana.

Ve svém domku v Černěvsi chtěla na důchod bydlet. Teď se od lodičky přivázané k lampě dívá, jak z něho její manžel zachraňuje před povodní poslední kusy nábytku. „Nejspíš si to ještě rozmyslím," zvažuje. Je pondělí, 4 hodiny. Přehrady na Vltavě upouštějí. Na Litoměřicko se valí další voda. Nešťastní a bezradní lidé jsou 
v každé obci u řeky.

Evakuace
„Během tří hodin voda postoupila o deset metrů do vesnice. Teď olizuje první domy. Je jasné, že vesnici z části zaplaví," konstatují obyvatelé obce Nučničky. Právě zde je 
v ulicích nejvíce napilno. Voda stoupá každou chvilkou. „Říkala jsem, že domek v zátopové oblasti si může koupit jen úplný hlupák. Před rokem jsem se nastěhovala sem. Teď utíkám před velkou vodou," říká obyvatelka Nučniček.

Ulice Českých Kopist zejí prázdnotou od pondělního rána. Evakuace proběhla během noci z neděle na pondělí. Jen dva lidé zde mlčky vysypávají pytle a snaží se zachránit svůj dům před povodní. „Nic jiného nám nezbývá. Nechceme přijít o svůj domov. Pokud sem ale voda vystoupá, jako před jedenácti lety, děláme tuhle práci úplně zbytečně. Labe jsme měli až u okapu. I voda podobná té z roku 2006 nás ale zasáhne."

Kam volat?

Ústecký kraj zřizuje krizovou telefonní linku s nepřetržitou službou 800 876 011, na níž se lidé dozvědí základní informace o formách pomoci a opatřeních včetně rad, jak se v případě ohrožení zachovat. V akutních případech doporučujeme občanům především kontaktovat složky integrovaného záchranného systému a městské a obecní úřady.

Horší voda

SčVK informují, že je a bude v některých obcích zhoršena kvalita vody kvůli znečištění prameniští. „Na všech místech se snažíme co možná nejdéle udržet chod čistíren, nicméně dojde-li k většímu nátoku vody na čistírnu a je-li předpověď zaplavení, demontujeme technologii za účelem minimalizace škod," informovala mluvčí Iveta Kardianová.

Kde neprojedete

Kvůli povodním je uzavřena silnice I/30 spojující Lovosice a Ústí nad Labem. Uzavírka s vyznačenými objížďkami je také na silnici I/15 Lovosice – Terezín. Uzavírka je u Lovochemie.  Uzavřena je také silnice přes Křešice a Nučnice. Ve večerních hodinách navážely nákladní vozy hlínu na budování provizorního valu na příjezdových komunikacích do Terezína. Průjezd zde rovněž není možný. Možná je uzavírka Štětského mostu. Velmi pravděpodobná je uzavírka Tyršova mostu v Litoměřicích. Železnice by se podle informací Deníku záplavy na Litoměřicku zatím neměly dotknout.

V Počaplech se voda valí kolem kostela. Po hřišti, na kterém si ještě o víkendu hrály děti, teď plují kachny. Během pondělního dopoledne zde mnoho obyvatel nebylo. Příjezdovou silnici však stále plní auta „povodňových turistů", kteří se s digitálními fotoaparáty vydávají vstříc nevšedním zážitkům.

Také v Roudnici nad Labem se ulice podél řeky plní lidmi, kteří se přišli podívat, jakou sílu má voda. Ta stačila během pondělí zaplavit rozestavěnou malou vodní elektrárnu, okolí plaveckého bazénu 
i sportovní areál Pod Lipou.

V Terezíně se rozhodli situaci nepodcenit. Starostka Růžena Čechová proto vyhlásila evakuaci města již ve 13 hodin. Občany k ní vyzýval městský rozhlas. Svá bydliště museli opustit do půlnoci. Najít ubytování není jednoduché. Kdo může, shání nocleh u příbuzných. „Stěhujeme teď 270 lidí. Museli jsme je rozeslat do různých koutů republiky. Někdo jede do Litoměřic, jiný do Milešova, Prahy, Beřkovic, Liběšic i dále. Je to poměrně dost narychlo. Oproti roku 2002 jsme neměli téměř žádný čas se na evakuaci připravit," sdělil ředitel Domova se zvláštním režimem Terezín Antonín Bradáč.


Labe bude v regionu kulminovat dopoledne. Má dosáhnout na 10,8 m

Labe bude na Litoměřicku kulminovat pravděpodobně v úterý dopoledne. Na ústeckém vodočtu mělo o půlnoci dosáhnout deseti metrů, dnes ráno by řeka měla mít ještě o 60 centimetrů víc. Kulminace se tu očekává během úterka asi na 10,8 metru.

Původní odhady kulminaci situovaly asi o 30 centimetrů níž. V úterý by tu mělo protékat 3 750 metrů krychlových vody za sekundu. Při historické povodni v roce 2002 to bylo 4 700 metrů krychlových vody za sekundu. Hladina řeky tehdy měla 1 196 centimetrů.

V pondělí v 18:00 dosahovala hladina Labe v Ústí 765 centimetrů a protékalo tudy 1750 kubíků vody za vteřinu. Průměrná roční výška hladiny tu přitom dosahuje 248 centimetrů, v ročním průměru tu protéká 293 kubíků vody za vteřinu.


Záchranku vyhnala voda do „kulturáku"

Lovosice – Stanice rychlé záchranné služby v bývalých lovosických jeslích je zaplavena. Sanitky nyní vyrážejí 
z Kulturního střediska Lovoš, kde mají záchranáři provizorní zázemí. „Se stěhováním jsme začali už v neděli. Od pondělí tu záchranáři fungují. Vyčlenili jsme jim jednu přednáškovou místnost. Sanitní vozy parkují na dvorech," uvedl Martin Kohl, vedoucí KS Lovoš.

Kvůli tomu tak byly zrušeny některé menší akce. Na větších, které se uskuteční ve velkém sále střediska, musejí organizátoři napříč sálem ponechat volnou uličku. „Zdravotníci musejí při výjezdu co nejrychleji doběhnout do auta. Přizpůsobíme tomu provoz na sále," potvrdil Martin Kohl.

Opatření se týká v nejbližších dnech středečního vystoupení jedné z místních škol a čtvrtečního jednání zastupitelů.


Lovosice jsou bez teplé vody

Lovosice – Lovosice jsou bez teplé vody, kterou městu dodává centrálně Lovochemie. Energetika Lovochemie je ve spolupráci s Městem Lovosice zastavena. Výroba v Lovochemii je kompletně zastavena. V areálu je jen nejnutnější počet pracovníků, kteří demontují technologie. Voda v areálu v pondělí nebyla. Vedení firmy čeká, jak se osvědčí nová protipovodňová ochrana. Problematické místo je u Modly, kam stále nákladní auta navážejí materiál na stavbu provizorního valu.


Stovky domácností už jsou bez elektřiny a plynu

Litoměřicko, Roudnicko – Bez elektřiny a plynu jsou stovky domů. Pracovníci ČEZ Distribuce začali preventivních důvodů vypínat distribuční stanice a úseky vedení nízkého napětí. K podobnému kroku přistoupila i RWE. Od dodávek plynu už odpojila na 1480 odběrných míst na Litoměřicku. Bez plynu jsou v obcích Křešice, Mlékojedy, Píšťany, České Kopisty, Nučnice, Terezín a v některých místech Litoměřic a Roudnice. Odstávka dodávek elektřiny se týká v podstatě totožného seznamu obcí.


Gymnázium je uzavřeno

Roudnice n. L. – Roudnické gymnázium je uzavřeno. „Vzhledem ke komplikacím způsobeným nepříznivou povodňovou situací jsem rozhodl o dočasném uzavření školy ve dnech 3. až 4. 6. 2013. Aktuální informace o vývoji situace budou zveřejňovány na webových stránkách školy. Turistický kurz třídy septima byl z důvodu dopravních komplikací zrušen. Rovněž je zrušeno soustředění pěveckého sboru Zlatá střední," informoval Petr Dobeš, ředitel školy.
V okolí gymnázia jsou instalovány zábrany proti vodě z vaků.


Píšťany čekají půl metru

Píšťany – Píšťany se odpoledne připravovaly na evakuaci. Počítají zde s padesátiletou vodou, která obec zaplaví od jezera. Evakuace měla proběhnout večer. Píšťanští počítají se zaplavením obce do výšky půl metru.


Ubytování

Litoměřice – „Biskupství litoměřické nabízí ubytování lidem ohroženým povodní 
v Diecézním domě kardinála Trochty," informovala mluvčí Jana Michálková. „Hlavním koordinátorem pomoci je pracovník Diecézní charity Litoměřice, Roman Striženec – mob. 603 943 233."


Potřebují spacáky, deky a lehátka

Litoměřice – Diecézní charita Litoměřice se připravuje na pomoc lidem postiženým povodní. V současné době potřebuje spacáky, lehátka a deky pro evakuované obyvatele. „Lidé, kteří mohou zmiňované věci darovat, prosíme o dodání na adresu: Diecézní charita Litoměřice, Dómské náměstí 10, 412 01 Litoměřice," uvedla Edith Kroupová z Diecézní charity Litoměřice.


Voda ruší akce

Lovosice, Litoměřice – Hasičské slavnosti, které se měly uskutečnit od pátku do neděle na litoměřickém výstavišti, jsou zrušeny. Stejně tak country festival Hašmar, který měl od čtvrtka probíhat na lovosické Osmičce. V úterý odpoledne byly na místě konání festivalu zhruba dva metry vody.


Přijali nové pacienty

Litoměřice, Roudnice n. L. – V Roudnické nemocnici přijali 17 lidí na LDN z Kralup nad Vltavou, informoval jednatel nemocnice Josef Krajník. 15 pacientů z Kralup či Křešic 
je v litoměřické nemocnici. „Rozšiřujeme kapacitu o 30 lůžek, celkově na 60. Pro tento počet máme zajištěn personál. Máme připraveno dalších 30 lůžek, avšak k nim budeme muset případně zajistit personál," řekl výkonný ředitel nemocnice Radek Lončák.