Zastupitelé aktuálně schválili podání žádosti o dotaci k Ministerstvu pro místní rozvoj. Pokud peníze město dostane, využije je na úpravy plánované v I. etapě. Ty by se dotkly především okolí Pokratického potoka od budovy Základní školy Ladova nahoru směrem do Skalické ulice.

Od cest po mobiliář

„Jednalo by se o úpravy veřejného prostoru na hlavní pěší trase kolem potoka, rekultivaci jeho okolí, rozšíření a celkovou úpravu lávky u teplovodu tak, aby se po ní bez problému dostali i vozíčkáři nebo maminky s širšími kočárky. Součástí projektu je i nový mobiliář, tedy odpadkové koše či lavičky, psí stezka, pobytová louka, instalace venkovních fitness strojů či celkové ozdravení zeleně," shrnul místostarosta Litoměřic Václav Červín.

Podle jeho slov se jedná pouze o I. etapu kompletní regenerace pokratického sídliště, jak ji Litoměřice ve studii naplánovaly. Etap je celkem šest.

Každý rok etapa

„Máme informaci, že ministerstvo bude vypisovat dotační programy na regenerace panelových sídlišť každoročně. Nelze na to samozřejmě spoléhat. Pokud by tomu tak bylo a nám by se každý rok podařilo potřebnou částku získat, celkovou obnovu sídliště v Pokraticích bychom mohli dokončit v roce 2020," nastínil plány Červín.

Od Ministerstva pro místní rozvoj má město možnost získat v letošním roce příspěvek v maximální výši 4 miliony korun. Zhruba 1,7 milionu by přidalo z vlastního rozpočtu. O tom, zda Litoměřice žádost o dotaci podají, rozhodovali zastupitelé na čtvrtečním jednání v rámci přidaného bodu nad původně schválený program. To se nelíbilo některým opozičním zastupitelům.

Kritizovali, že projekt není součástí letošního rozpočtu ani schváleného akčního plánu rozvoje města a že se s ním zastupitelé neměli možnost předem blíže seznámit.

„Projekt není nový, pouze ležel v šuplíku. Poté, co jsme se o dotační výzvě ministerstva dozvěděli, projektovou dokumentaci jsme jen upravili tak, aby vyhovovala podmínkám vyhlášeného programu. Žádost musíme podat už nyní do konce ledna," řekl na zasedání Václav Červín s tím, že vedení města tak pouze reagovalo na aktuální možnost získat na akci peníze.

Naplánované etapy regenerace sídliště

I. etapa (2015): ulice U Kapličky, část A. Muchy, Kubínova, Na Výsluní; rekultivace okolí potoka, parkové a sadové úpravy, zeleň, oprava lávky a pěších cest, doplnění městského mobiliáře (odpadkové koše, lavičky, …)

II. etapa (2016): ulice U Potoka; úpravy na pěší trase podél potoka kolonáda, rekultivace okolí, zeleň, oprava cest, doplnění mobiliáře

III. etapa (2017): řešení dopravy a parkování v oblasti I. a II. etapy

IV. etapa (2018): SZ části ulic U Kapličky, Kubínova, Na Výsluní; oprava hřišť Kubínova/Na Výsluní, oprava cest, zeleň, mobiliář, parkovací stání

V. etapa (2019): ulice Ladova, A. Muchy; oprava hřiště mezi ul. A. Muchy a Ladova, úprava exteriérových schodišť, dopravní řešení, parkování

VI. etapa (2020): V část ulice A. Muchy, Janáčkova; oprava dětského i sportovního hřiště, úprava nároží ulic, zeleň, mobiliář, cesty, parkování