Na Střeleckém ostrově v Litoměřicích se už v pátek 1. a v sobotu 2. července v režii agentury Modrý z nebe uskuteční 22. ročník hudebního festivalu Litoměřický kořen. A na koho z vystupujících se lidé mohou těšit? „Kořen nikdy neopouštěl staré známé pro nové, proto se po 10 letech vrátí na pódium uhrančivý šansoniér Theo Hakola, Američan naturalizovaný v Paříži, který se svou kapelou Wobbly Ashes publiku předvede své syrové a potemnělé písně o láskách, vášních a promarněných šancích," prozradil za organizátory Michal Hanzl.

Z Polska přijede kapela Hańba, z Bratislavy kultovní bigbítové kvinteto Živé kvety. Z tuzemských účastníků se představí například Petr Váša se skupinou Ty syčáci, které doplní litoměřický pěvecký sbor Syrinx, Dáša Vokatá s Oldřichem Kaiserem, Dva, The Tap Tap nebo Jarda Traband Svoboda. Návštěvníci se mohou těšit na harmonikářku Stinku a komičku a zpěvačku Lenku Vychodilovou z divadla Sklep.

Kromě toho se můžete přijít podívat také na mistra improvizace Jiřího Maryška – s divadlem Demago uvede představení Mořský šerif – na divadlo Krabice Teplice, knížky z Rekomanda a zapojit se do nekonečné noční show Fandy Holečka a Michala F. Šmída.
Vstupné v předprodeji stojí 550 korun, na místě 600, jednodenní 380 korun. Děti do 15 let v doprovodu rodičů mají vstup zdarma.

V sobotu 2. července se koná také festival Underground Jezzz, který nahradil libochovický Rock co rok Open Air. U jezu v Radovesicích vystoupí třeba Tom 77, Xacru!, Edera, Not!, Ends At Last, Houba nebo Cirguz.

Šestnáctý Altros Rockfest s podtitulem Letní nářez v Lovosicích se uskuteční o týden později, 8. a 9. července. V areálu lesoparku Osmička vystoupí například thrash metalová legenda Debustrol, punkoví E!E, Rimortis, Synové výčepu, Krleš, Enemist nebo Šavlozubý ponožky. V místě je možné stanovat. Páteční vstupné stojí 100 korun, sobotní 150, dvoudenní 200 korun. Chybět nebude ani tradiční pití piva z tupláku na ex.

Následující víkend 15. a 16. července pak bude patřit letošní novince s názvem Festival Osmička. Uskuteční se rovněž v lesoparku Osmička v Lovosicích. Návštěvníci se mohou těšit na špičku českého drum & bassu, v páteční večer se jim představí DJs Pixie, Wonder Who, Nightrofix, Dino & Tony, Dave & Elmis a Fever.

Už od sobotního odpoledne se pak areálem ponesou tóny electro swingu, po kterém bude následovat pop, r'n'b a folk, až po hip hop, rap a trap. V tento den uslyšíme písničkáře a baviče Vojtaana, ale také interprety, jako je Nika, DeMonello, Logic, Hasan, Gumbgu a další. Vstupné stojí od 100 korun. Více na festivalosmicka.cz.