Jirásek, Nezval, Werich a nejnověji Filip Topol. To jsou autoři, jejichž osobní pozůstalosti badatelé od léta najdou v objektu bývalých ženijních kasáren pod Radobýlem. Literární fondy se do Litoměřic stěhovaly z depozitářů v zámcích Staré Hrady na Jičínsku a Duchcov.

Nový centrální depozitář pražského literárního muzea našel místo v odlehlé brownfieldové oblasti, kde byl za druhé světové války internační tábor. „Když prší a před očima mám bývalý koncentrák, je to trošku depresivní,“ svěřuje se zástupkyně vedoucího literárního archivu Markéta Brožová.

V čerstvě na bílo natřených úzkých chodbách, které nejsou přístupné veřejnosti, by se hrál výborně ping-pong. Na relax tu ale pracovníci nesmějí pomyslet. Vstupuje se odsud do přísně zabezpečených klimatizovaných sálů s regulovanou vlhkostí. Speciální odolné kartonové krabice s literárními pozůstalostmi jsou v kompaktních regálech, jež se ovládají klikou.

Den otevřených dveří na jezu v Terezíně.
FOTO: Pod jezem se koupou. Teď se lidé podívali do jeho zákulisí

S archivními materiály památníku můžou zájemci pracovat pouze po objednání v moderní badatelně pod dozorem. Například až z Olomouce přijela včera zkoumat pozůstalost malíře Františka Viktora Mokrého kunsthistorička Alena Kavčáková. V Litoměřicích byla poprvé. Dříve bádala ve Starých Hradech.

„Tam to bylo jiné. Bylo to z ruky a badatelé často na zámku bydleli. Byla tam domácká atmosféra,“ popsala pedagožka z Univerzity Palackého. „Ale doba si vyžaduje změny. Hlavně že jsou fondy zpřístupněné,“ dodala.

Vojenský objekt poskytlo Památníku národního písemnictví v roce 2010 převodem ministerstvo obrany. Zaměstnanci se ze svých kanceláří dívají do oken depozitáře Státního oblastního archivu, který v areálu bývalých kasáren shromáždil své fondy v podobně moderních prostorech už před několika lety.

V oblasti plánuje město Litoměřice zřídit také sportoviště nebo dokonce obytnou čtvrť. Do toho, aby se tu proháněly děti na koloběžkách, je ale ještě daleko.

Jaroslav Balvín

Ilustrační foto
Startujeme nový seriál: Představujeme první třídy z Křešic a Úštěku