Ty přesahovaly dva miliony korun. Město pochybení uznává. Současné vedení Roudnice se však k problému nevyjádřilo.

„Město se rozhodlo nepodávat proti uvedenému rozhodnutí rozklad, neboť by šlo pouze o prodlužování celé věci. K pochybení došlo, protože město při stanovování konkrétní hodnoty veřejné zakázky částky těchto souvisejících zakázek nesečetlo," uvedla pro ČTK asistentka starosty Eva Baráková.

Problematické smlouvy uzavřelo město s Josefem Suchým z Roudnice nad Labem a pražským advokátem Petrem Haluzou. Toho město do svých služeb najalo přímo na konkrétní kauzy, například zimní stadion či zámecký park.

„Pokud si vzpomínám, město se mnou smlouvu podepsalo po rozhodnutí rady. Zakázka byla účelově určená. Nejednalo se totiž o to, aby město sehnalo advokáta, který by poskytoval běžné služby. Smyslem rozhodnutí rady a vedení města bylo najít advokáta, který se umí orientovat v rozhodčím řízení i v kauzách spojených s evropskými dotacemi, a zároveň se nejedná o velkou  finančně náročnou advokátní kancelář. Město se na mě obrátilo na 
doporučení," vysvětlil právní zástupce Petr Haluza.

„Naskytla se nám příležitost domluvit se s právníky, o kterých jsme měli vynikající reference. Město tyto služby potřebovalo na konkrétní kauzy. Nevěděli jsme však, do jaké míry se tyto problémy rozrostou, což se týká například školícího centra. Jednoho právníka jsme také potřebovali k tomu, aby nám pomáhal s agendou. To, že se takto přesáhla částka, je samozřejmě špatně," uvedl tehdejší místostarosta Michal Cihla.

Pokutu bude město hradit ze svého rozpočtu.