Poučky říkají, že rotavirus je kulový virus, jehož kmeny snadno mutují a rekombinují se. Vyznačují se vysokou nakažlivostí. Většina dětí do pěti let alespoň jednou prodělá rotavirovou infekci.

Na očkování proti rotaviru, které je nepovinné, mají lékaři rozdílné názory. Ne u všech očkovaných dětí se po vakcinaci vytvoří protilátky a ani vysoká hladina protilátek není zárukou imunity vůči infekci rotaviry. Očkované děti můžou i několik dní po aplikaci vakcíny stolicí vylučovat vakcinační virový antigen či živé rotaviry. Při kontaktu s dítětem nedávno očkovaným proti rotavirům by měli všichni pečlivě dodržovat osobní hygienu.

Nejčastější skupinou dětí, která trpí rotavirovou infekcí, jsou děti od půl roku do pěti let. Inkubační doba od nakažení po první příznaky je většinou jeden až tři dny. Záleží na stavu dítěte. Onemocnění může probíhat zcela banálně několik stolic, zvýšená teplota. Jsou však i případy s těžkou dehydratací, minerálovým rozvratem až postižení centrálního nervstva. Škála příznaků je velmi široká.

„Na našem oddělení končí právě ty těžší případy, kdy děti mají komplikace neustupující horečky, zvracení, průjmy, příznaky dehydratace. Pokud dítě dostává přívod tekutin „kapačkou", dehydratace ustoupí během několika dnů. Hlavní část pacientů s výskytem rotavirového onemocnění je v péči pediatrů a v domácím léčení. Problémem je, že nakažlivost viru je obrovská, a nevýhodou to, že virus odolává běžným dezinfekčním prostředkům. Velmi důležitým momentem pro zabránění šíření infekce je dodržení izolace dítěte. Byť dítě přijde z nemocnice nebo se doléčuje doma, tak ještě zhruba týden vylučuje virus stolicí a může tak onemocnění přenést na okolí. Na našem oddělení nemáme momentálně víc případů, než tomu bývá v jiných měsících. Rotavirové onemocnění léčí prakticky všechna dětská oddělení v ČR. Ta samozřejmě omezují návštěvnost nemocných pacientů. Naopak, pokud rodiče zjistí, že jejich dítě trpí průjmem a má zvýšenou teplotu, neměli by ho pouštět do kolektivu," říká Vladimír Bárta, primář dětského oddělení Městské nemocnice v Litoměřicích.