Po odstoupení Stanislavy Pánové město nebude opakovat loňský scénář, když po rezignaci Leoše Vysoudila bylo vyhlášeno výběrové řízení na nového ředitele. Tato funkce totiž loni ke konci června byla zrušena. Příspěvková organizace města, tedy nemocnice, totiž „dostala" novou zřizovací listinu a v ní se hovoří pouze o tříčlenné správní radě a dozorčí radě.

V tichosti tak loni došlo k následujícímu. Pánová vyhrála výběrové řízení a nastoupila do funkce ředitelky v červnu. O měsíc později měla na město doručit rezignační dopis, že v pozici ředitelky končí. Následně radní města jmenovali správní radu, ve které se předsedkyní stala právě Pánová, a dále Vladimír Kestřánek a Leoš Vysoudil, který přitom loni v únoru na post ředitele rezignoval ze zdravotních důvodů. Tedy obdobně jako nyní Pánová.

Končící předsedkyně správ-ní rady sice nadále vystupovala jako výkonná ředitelka, ale jak už loni Deníku řekla, toto označení její funkce bylo spíše pro zaměstnance. Novou zřizovací listinou nemoc-nice město zařídilo to, že se nemusí konat výběrová řízení do vedení špitálu, ale stačí politické nominace.

Vedení města to ale obhajuje tím, že pro stabilizaci zdravotnického zařízení je to nejlepší možnost, neboť je zajištěno spojení nemocnice radnice.

„Nelze v tuto chvíli ještě hodnotit, zda se nový model řízení nemocnice, tedy správní rada, osvědčil. Je to předčasné," reagoval místostarosta Karel Krejza na dotaz, jak je možné, že další „ředitel" rezignoval ze zdravotních důvodů, když právě zřízení správní rady mělo odpovědnost za chod nemocnice přenést na více osob.

Radní se navíc rozhodli, že do vedoucích struktur vrátí bývalého ředitele Miroslava Jiránka, kterého před lety nahradil Leoš Vysoudil. „Nemocnici vedl kvalitně mnoho let, je respektovanou a uznávanou osobností. Pana Jiránka lidé znají," komentoval rozhodnutí Krejza.

Byl to přitom Jiránek, který musel post ředitele opustit, a to po sílícím tlaku nespokojených pacientů a úmrtích v nemocnici.