„Některé děti se ovšem nedostanou na školu, jakou si vyberou. Tradičně je největší zájem o Masarykovu základní školu, Základní školu Boženy Němcové a Ladovu. Převis dětí, které se kvůli kapacitě do těchto škol nedostanou, si budou muset rozdělit ostatní zařízení," vysvětlil místostarosta Litoměřic a současně ředitel Základní školy Ladova Václav Červín.

Na spádovost nedají

Jediným zákonným kritériem pro přijetí žáka do první třídy základní školy je přitom spádovost. „Další kritéria pro přijetí už si stanovují jednotlivé školy samy. Rodiče spádovost při výběru školy respektovat samozřejmě nemusí, pak ale riskují, že se dítě do té vybrané třeba nedostane," vysvětlila vedoucí Odboru školství, kultury, sportu a památkové péče litoměřického úřadu Andrea Křížová.

Zápisy na ZŠ Havlíčkova v Litoměřicích

Například na zápis na Základní škole Havlíčkova ve středu dorazilo jen minimum předškoláků z těch, které trvale bydlí v jejím spádovém obvodu. Zdejší pedagogický sbor zápis budoucích žáčků připravil ve stylu cesty do pohádky. Za každý splněný úkol děti získaly razítko a za ně posléze drobný dárek. U samotného zápisu ve třídě si pak po prokázání požadovaných dovedností měly šanci pohrát i s interaktivní tabulí.

Zápisy do jedenácti městem zřizovaných mateřských škol vypuknou až 22. a 23. března. „Díky stavebním a jiným úpravám jsme docílili toho, že budeme schopní plně uspokojit poptávku i v mateřinkách. Nemůže se tak stát, aby ve městě bylo dítě, které dovršilo tří let věku a nebylo uspokojeno," řekl Václav Červín.

Z mateřinek si rodiče opět mohou vybírat. „Může se ale stát, že jim kvůli kapacitě podobně jako u základních škol bude nabídnutá jiná školka ve městě," dodal Červín.