Inspirací pro vznik celého projektu byla kniha s pověstmi z Litoměřicka. Také proto stezka nese název „Porta Bohemica - krajem pověstí a zážitků".

„První zastavení cesty je ve Lhotce nad Labem, poslední šestnácté pak v Žalhosticích," prozradil starosta Malých Žernosek Petr Liška. Právě on je duchovním otcem celé myšlenky, jak ho označili jeho kolegové. Finančně pak projekt podpořil Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova.

Trasa nové naučné stezky ze Lhotky pokračuje přes Malé a Velké Žernoseky do Libochovan, na Kamýk, odtud na Hlinnou, Malíč, Michalovice, znovu do Velkých Žernosek a nakonec z Píšťan do Žalhostic. Informační tabule pak představují pověsti, které se k jednotlivým místům vážou.

„Stezka je dlouhá třicet kilometrů. Ačkoli se to možná zdá hodně, vede z velké části po turistických či cykloturistických trasách a dá se zvládnout za den. Je ale samozřejmě možné projít ji po částech," sdělil Liška.

Zatímco na některých zastaveních turisté najdou pouze informační tabuli s pověstmi vztahujícími se k jednotlivým místům, jejich historii a přírodě, jiná doplnil i zcela nový mobiliář, jako stoly, lavičky a koše nebo různé atrakce a překážky, například pavoučí síť. Průvodcem po celé stezce je skřítek Portáš, se kterým děti mohou plnit řadu úkolů.

„Na každém zastavení lidé také najdou speciální ukryté symboly, které si mohou obkreslit na hrací kartu a po jejím vyplnění soutěžit o drobné odměny," dodal starosta Liška.

Také nápovědu k nalezení skrytých štítků lidé naleznou na hrací kartě. Ty jsou zatím v dostání v informačních centrech v Lovosicích a v Litoměřicích nebo u žernoseckého přívozu. Tvůrci projektu je postupně budou distribuovat i na další místa.

„Je také možné, že se naše stezka do budoucna ještě rozroste," řekla při slavnostním otevření starostka Velkých Žernosek Ludmila Pafelová.

Její slova vzápětí potvrdila starostka Prackovic a Litochovic Andrea Svobodová Křešová. „V zastupitelstvu nyní budeme jednat o možném členství v Mikroregionu Porta Bohemica. K podobným aktivitám, které podporují patriotismus místních obyvatel a jejich vztah k historii oblasti, kde žijí, bychom se rádi připojili," uvedla.

Všichni nově otevřené stezce nakonec popřáli, aby si brzy našla příznivce a naopak, aby se jí vyhýbali vandalové.