Z toho důvodu město žádalo o přidělení dotací, které po několika neúspěšných pokusech získalo. Tímto opatřením je bezdrátový rozhlas za 3 062 704 Kč. Dotace přitom dosáhly výše 2,75 milionu Kč.

„Na realizaci projektu jsme vyhlásili výběrové řízení, které by mělo znát vítěze do konce roku," uvedl starosta Úštěku Pavel Kundrát.

Předmětem výběrového řízení je prevence proti povodním, kterou je vybudování varovného a vyrozumívacího systému a lokálního výstražného systému. Jednoduše řečeno, jedná se o vybudování bezdrátového rozhlasu. S pracemi by se mělo začít na jaře. Město si od akce slibuje nejen zlepšení varovného systému, ale také zkvalitnění komunikace.

„Současný stav rozhlasu je velice špatný. Celý projekt může být přínosem i pro město, protože budeme moci rozhlas využívat nejen z důvodů upozornění na možné nebezpečí rozvodněného potoka, ale také například při jarmarcích, kdy dění z ozvučeného náměstí můžeme přenášet i do odlehlejších částí města," dodal starosta Kundrát.

Bezdrátový rozhlas za 3 miliony povede obcemi, které jsou velkou vodou ohrožené. Toto pásmo začíná u Konojed a pokračuje všemi záplavovými oblastmi až po obec Vědlice. Bezdrátový rozhlas má být napojený na hasičský záchranný sbor, krajský úřad a městský úřad.

Z celkové částky 3 062 704 korun město projekt zafinancuje pouze částkou 306 271 Kč. Zbylou částku se podařilo získat ze státního fondu soudržnosti (2 603 298 Kč) a státního fondu životního prostředí (153 135 Kč). Ten přerozděluje dotace přidělované z operačního programu životního prostředí Evropské unie.

Projekt města Úštěku je přitom zařazený mezi projekty na zlepšení vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní zkvalitněním protipovodňové služby.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa tento projekt podepsal 27. listopadu na základě doporučení řídicího výboru spolu s několika sty dalších projektů, jejichž výše se pohybovala v rozmezí od několika set tisíc korun až ke dvěma stům milionům.