Hosté se odpoledne sejdou v terezínské Malé pevnosti a položí věnec na Národním hřbitově. Poté si ve městě prohlédnou unikátní jízdárnu, která byla loni zrekonstruována a stala se vítězem soutěže o nejlepší rekonstruovanou památku Ústeckého kraje 2013. Hlavní pozornost obou hostů se však soustředí na čerstvě obnovovaný objekt Retranschement 5 a sousední bývalý Posádkový dům armády.

Na dokončení prvního objektu podalo město letos v lednu novou žádost o dotaci ve výši 15 milionů korun, tentokrát v rámci běžné výzvy. „Původní projekt s nákladem zhruba 50 milionů korun byl po dohodě s Ústeckým krajem zrušen. Po formální stránce jsme uspěli, nyní čekáme na vyhodnocení věcné stránky žádosti," přiblížil problematiku Retraschementu 5 vedoucí stavebního odboru města Robert Czetmayer.

Terezín se dostal do hledáčku předsedy Evropského parlamentu po návštěvě Izraele, kde byl na situaci města upozorněn. Tam se zavázal, že pomůže osobně k tomu, aby německá strana pomohla obnovit život v Terezíně.

„Právě bývalý Posádkový dům armády se může po rekonstrukci stát Centrem vzdělávání evropské mládeže. Zasazuje se o to i premiér Sobotka. Když jsme ho nedávno navštívili, uvedl, že mezi jeho tři priority ve vztahu k Terezínu patří dosažení zápisu města na listiny UNESCO, rekonstrukce a využití objektu bývalého PDA a také oživení činnosti vládní komise pro Terezín," vysvětlila starostka Terezína Růžena Čechová.

Město Terezín usiluje o zápis od poloviny 90. let a vládní komise byla ustavena ještě před schválením projektu Integrovaného operačního programu pro obnovu města.