Nedostatek praktických a odborných lékařů na menších městech. To je jeden z problémů, které lidi v Ústeckém kraji nejvíce znepokojují. Vyplynulo to z průzkumu společnosti SANEP. Například v téměř devítitisícovém Štětí má sice ordinace vedle praktických lékařů hned několik odborníků, ordinační hodiny však nemají každý den v týdnu.

„Obvodních lékařů máme ve Štětí dostatek. O něco horší podmínky mají rodiče malých dětí. Ve městě jsou pouze dvě pediatrické ordinace,“ uvedl štětský starosta Tomáš Ryšánek s tím, že spousta rodičů proto dojíždí s dětmi do nedaleké Roudnice nad Labem.

S čeho jsou lidé v kraji znepokojeni?Zdroj: Deník

Podle Ryšánka jsou ve Štětí pro tamní obyvatele problémem především specializované ordinace.

„Tím, že lékaři nemají ordinační hodiny každý den, dochází k dlouhým čekacím dobám. Stává se, že pacienti na očním či kožním stráví v čekárně i většinu dne. Proto jezdí raději do jiných měst,“ popsal starosta. Ten se pokušel situaci s některými lékaři řešit. Zatím však neúspěšně.

Naopak oproti jiným městům, kde bývá častý problém s nedostatkem zubařů, jich mají ve „městě papíren“ hned pět. I v ostatních malých městech na Litoměřicku jsou kromě ordinací praktiků i zubní a jiné specializované ordinace.

Ilustrační foto.
Deník přiveze lídry stran za vámi! Ve středu 27. září

Dvě zubní ordinace měl ještě před několika lety Úštěk. Poté, co jedna z lékařek odešla do důchodu, zůstala ve třítisícovém městečku pouze jedna. Opuštěnou zubní ordinaci nechalo město zrekonstruovat. Nyní se na stejném patře nachází pouze stomatologická laboratoř.

„Ordinaci i s čekárnou, která se nachází v budově zdravotního střediska přímo v centru města, nabízíme už delší dobu k pronájmu. Není ale vybavená,“ řekl starosta Úštěka Pavel Kundrát.

S čím jsou lidé v kraji spokojeni?Zdroj: Deník

Podle něj je město připravené motivovat případného zájemce o provoz zubní ordinace nízkým nájemným a také nabídkou bydlení v městském bytě. Kromě praktického lékaře, pediatra a zubaře mají lidé v Úštěku k dispozici i rehabilitaci a dva dny v týdnu také gynekologii.

Zubní ordinace a lékaře pro dospělé i děti mohou využívat i obyvatelé ostatních malých měst v okrese, například v Libochovicích, Hoštce či v Třebenicích.

Nemocnici v Litoměřicích chybí do optimálního stavu v současné době 10 až 15 lékařů. Podle ředitele nemocnice Radka Lončáka se však pacienti nemusí obávat omezení péče.

„Vyšší počet lékařů by nemocnice uvítala, abychom netrápili lékaře větším počtem služeb,“ vysvětlil Lončák. Nejvíce doktorů chybí litoměřické nemocnici například na chirurgii či na ARO. Šanci na uplatnění by tam našly i zdravotní sestry.

Městská nemocnice v Litoměřicích.
O litoměřickou nemocnici má zájem Penta