Barokní kostel sv. Václava postavený v letech 1714 až 1716 na místě staršího kostela za 14. století přitahuje pozornost nejednoho návštěvníka královského města. Všechny domy v ulici jsou v současné době zrekonstruované. Poslední z těchto domů se dočkal kolaudace v minulém roce. Vlastně předposlední. V ulici je totiž ještě jeden dům, který po opravách přímo volá. Nedočkal se jich již 17 let. Po tuto dobu jej nikdo neobývá. Dům chátrá, majitelé však nekonají. Dočká se dům rekonstrukce?

Podle slov vedoucího stavebního úřadu města Litoměřice Jana Nejtka jeho budoucnost dobře nevypadá. „Nemovitost je ve velice špatném stavu. Jsou tam zřícené záležitosti, dělali jsme i nějaké zabezpečovací práce. Místo je nebezpečné, naštěstí však zamčené. Nikdo se tam nedostane. Je však potřeba stavbu odstranit," upozornil Nejtek. Potíž celé věci tkví v tom, že domluvit se s majiteli není pro město jednoduché. V katastru nemovitostí jsou uvedení hned čtyři Erhard, Erika, Heidemarie a Reinhilda Kühnel.

„Dva majitelé jsou z Rakouska, někde okolo Vídně, dva další jsou z Německa, ti bydlí poblíž Berlína. My, jako stavební úřad, můžeme nařídit odstranění, což by v současném stavu dům zasluhoval. Pokud majitelé toto rozhodnutí nebudou respektovat, museli bychom jako město odstranění vykonat na své náklady. Následně by se na vlastnících nemovitosti, kteří dlouholetou neúdržbou domu způsobili současný stav, požadovaly finanční náklady spojené s odstraněním nemovitosti. Porušují tím totiž svou povinnost," vysvětlil Nejtek možnosti města a dodal:

„V minulosti jsme se již tento zákon na těchto vlastnících uplatnit pokoušeli, oni však jakoukoliv odpovědnost odmítali s tím, že jim nemovitost byla napřed sebrána a následně vrácena již ve špatném stavu. Je to tak trochu dědictví bývalého režimu."

Majitelé nemovitosti však měli i jiné možnosti. Hlásilo se několik zájemců, kteří chtěli nemovitost odkoupit. Mezi nimi byl i majitel sousedních nemovitostí Jan Svoboda. „Majitele jsem z vlastní iniciativy kontaktoval. Vše se však zkomplikovalo úmrtím jedné z osob. Koupě se pak stala velice komplikovanou záležitostí," uvedl Svoboda. Ten spoluvlastní také nově opravený dům na rohu Svatováclavské ulice, který disponuje zrekonstruovanými volnými byty.

Podle informací Deníku se teď o sousední chátrající dům zajímá církev, která jej hodlá odkoupit.