Kdo je z pohledu zaměstnanosti osobou se zdravotním postižením?

Podle zákona zákon 435/2004 Sb. jsou osobami se zdravotním postižením /OZP/ ty osoby, které jsou:
a) orgánem sociálního zabezpečení uznány invalidními ve třetím stupni („osoby s těžším zdravotním postižením“)
b) orgánem sociálního zabezpečení uznány invalidní v prvém nebo druhém stupni
c) rozhodnutím orgánu sociálního zabezpečení uznány zdravotně znevýhodněnými („osoby zdravotně znevýhodněné“)
od 1. 7. 2006 rozhodnutí úřadů práce, od 1. 4. 2011 rozhodnutí Krajských poboček ÚP ČR

Zákon č.155/1995 Sb., o důchodovém pojištění klasifikuje dále osoby invalidní. Osoba je invalidní, jestliže u ní z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu nastal pokles pracovní schopnosti nejméně o 35 %, přičemž existují tři stupně invalidity.
1. stupeň – pokles nejméně 35 %, nejvíce o 49 %
2. stupeň – pokles nejméně 50 %, nejvíce o 69 %
3. stupeň – pokles nejméně o 70 %
Při poklesu nejméně o 70 % se zohledňuje též to, zda je osoba schopna výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek.

Jaké služby nabízí Úřad práce ČR osobám se zdravotním postižením pro usnadnění jejich uplatnění na trhu práce?

Služby pracovišť ÚP ČR pro osoby se zdravotním postižením:
Pracovní rehabilitace – je souvislá pracovní činnost zaměřená na získání a udržení vhodného zaměstnání OZP, kterou na základě její žádosti zabezpečují úřady práce a hradí náklady s ní spojené.
Příprava k práci (v rámci pracovní rehabilitace) – je cílená činnost směřující k zapracování OZP na vhodné pracovní místo a k získání znalostí, dovedností a návyků nutných pro výkon zvoleného zaměstnání. Doba trvání – max. 24 měsíců.
Příprava k práci OZP se provádí buď na pracovištích jejího zaměstnavatele, v chráněných pracovních dílnách a na chráněných pracovních místech, nebo ve vzdělávacích zařízeních. Dokladem o absolvování je Osvědčení OZP. Zúčastněné osobě, která nepobírá jiné dávky nebo mzdu náleží „Podpora při rekvalifikaci“.
Specializované rekvalifikační kurzy pro OZP – jsou uskutečňovány za stejných podmínek jako rekvalifikace. Zúčastněným osobám náleží na základě rozhodnutí úřadu práce po dobu konání těchto kurzů podpora při rekvalifikaci.

Na jakých pracovištích jsou zaměstnávány osoby se zdravotním postižením? Jakým způsobem podporuje Úřad práce ČR zaměstnavatele?

Chráněná pracovní místa – CHPM je místo vytvořené zaměstnavatelem pro OZP na základě písemné dohody s úřadem práce. Musí být provozováno po dobu nejméně 2 let. Úřad práce může poskytnout příspěvek na vytvoření CHPM a příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů.
Chráněné pracovní dílny – CHPD je pracoviště zaměstnavatele, na základě písemné dohody s úřadem práce a přizpůsobené pro zaměstnávání OZP, kde je v průměrném ročním přepočteném počtu zaměstnáno nejméně 60 % těchto zaměstnanců. CHPD musí být provozována po dobu nejméně 2 let. Úřad práce může poskytnout zaměstnavateli příspěvek na vytvoření CHPD a příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů.

Příspěvek na podporu zaměstnávání
Zaměstnavateli zaměstnávajícímu více než 50 % OZP z celkového počtu svých zaměstnanců se poskytuje příspěvek na podporu zaměstnávání těchto osob. Příslušným pracovištěm ÚP ČR pro poskytování příspěvku je úřad práce, v jehož obvodu má sídlo nebo bydliště zaměstnavatel.
Příspěvek náleží zaměstnavateli měsíčně ve výši skutečně vynaložených mzdových nákladů včetně soc. a zdrav. pojištění, které zaměstnavatel za sebe odvedl z vyměřovacího základu příslušného zaměstnance, nejvýše však 8 000 Kč. Příspěvek se poskytuje čtvrtletně zpětně na základě žádosti.

Povinnost zaměstnávat OZP
Zaměstnavatelé s více než 25 zaměstnanci v pracovním poměru jsou povinni zaměstnávat OZP ve výši povinného podílu těchto osob na celkovém počtu zaměstnanců zaměstnavatele. Povinný podíl činí 4%.

Povinnost zaměstnavatelé plní:
a) zaměstnáváním OZP v pracovním poměru
b) odebírám služeb nebo výrobků od zaměstnavatelů zaměstnávajících více než 50 % OZP
c) odvodem do státního rozpočtu nebo vzájemnou kombinací uvedených způsobů
Rozhodný je průměrný roční přepočtený počet zaměstnanců.
Výše odvodu činí 2, 5 násobek průměrné měsíční mzdy nár. hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku, v němž vznikla povinnost plnění odvodu do 15. 2. následujícího roku.

⋌Za Úřad práce ČR odpovídala Andrea Valešová,
kontaktní pracoviště Litoměřice