Vinařské Litoměřice se uskuteční 21. a 22. dubna v prostorách Domu kultury a gotického hradu, před tím ale proběhne ve dnech 29. a 30. března soutěž vín o titul Champion výstavy. Neveřejné hodnocení vín se koná v prostorách Hotelu Koliba.

„Zatím ještě nevíme, jestli všechna došlá vína budou letos soutěžit, ale hodně se přiblížíme rekordní účasti 830 vín před třemi roky. Loni komise hodnotily 752 přihlášených vín a championem a držitelem Prezidentského poháru se stal Tramín červený, výběr z hroznů, ročník 2015 Miroslava Kolaříka. Uděleno bylo 118 zlatých a 134 stříbrných medailí," uvedla Marie Vaňkátová ze společnosti Ortopedické centrum.

Přečtěte si: Oblíbené farmářské trhy v Litoměřicích se blíží

Místní vinaři jsou v těchto dnech víc na vinicích než ve sklepích. Zastoupení v soutěži a na výstavě bude mít většina regionálních vinařství. Vinařství Agrofrukt Kamýk by chtělo zaútočit na medaile v soutěži o nejlepší kolekci vín. Loni v ní zvítězilo v oblasti Čech sousední Žernosecké vinařství.

„Přihlášeny máme čtyři vzorky bílých vín, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Dornfeldr jsou ze starších ročníků, pouze Müller Thurgau je z loňské sklizně. Ve vinicích máme za sebou řez a provádíme vyvazování. Zima vinné révě neublížila, dřevo je dobře vyzrálé. Jsme na začátku, vinaři mají obavu z jarních mrazíků, ze suchého léta a také z chladného a vlhkého podzimu s výskytem houbových chorob," říká Antonín Hrabovský, sklepmistr Agrofrukt Kamýk.

Připomeňte si: Na Vinařské Litoměřice přišlo 3000 lidí