Pro turistické „lokálky" to může být likvidační. V letošním roce však jezdit budou. Na cenách za jízdné by se zdražení promítnout nemělo.

„Týká se to litoměřického regionu, přesněji trati Čížkovice – Obrnice, kde se bude vybírat poplatek podobný mýtu. Zdražení je drastické – z pěti korun za kilometr na 43 Kč za kilometr. Podali jsme  drážnímu úřadu na tento postup námitky. Máme alespoň šanci, že by mohl stanovisko SŽDC zvrátit," vysvětlil místopředseda Klubu železničních cestovatelů (KŽC) Lukáš Verner.  Právě tento klub provozuje turistické lokálky v České republice.

Náklady na  dopravní cestu sice vzrostly, jízdné by však mělo zůstat stejné jako v letošním roce. „Museli jsme reagovat tím, že jsme nedělní jízdy kompletně zrušili. S takovým zdražením jsme nepočítali, provoz o nedělích jsme tedy museli redukovat. Ceny však zůstanou stejné," uvedl místopředseda Verner.

Důvod zdražení provozu dopravní cesty má být jednoduchý: „Správa železniční dopravní cesty proti těmto tratím takovýmto způsobem bojuje. Na tratích už nechce provádět údržbu a nejradši by je spolu s ministerstvem dopravy zrušila. Jejich cílem tedy je, aby na tratích vlaky nejezdily a trať se tak zrušila," usoudil Verner. Jeho názor přitom není ojedinělý.

Turisté, kteří si oblíbili cestování víkendovými lokálkami, se však ztráty atrakce obávat nemusí. Jezdit bude Podřipský a nově také Středohorský motoráček.

„Od června začne úbočím Českého středohoří, z Roudnice nad Labem přes Úštěk, Litoměřice, Lovosice, Čížkovice, Obrnice a do Mostu jezdit nový pravidelný turistický vlak nazvaný Středohorský mototáček. Ten bude projíždět Švestkovou dráhou, která se zapsala do srdcí mnoha železničních fandů nejen z České republiky. Narůstající přepravní zájem dokumentují objednávky rezervací, které nám přicházejí. Cestující nostalgické vlaky výslovně požadují. Do výkonů bude turnusově nasazen historický osobní motorový vůz číslo M 262.1183 spolu s přívěsným muzejním vozem Bixeum," uvádí Klub železničních cestovatelů. Středohorský motoráček bude jezdit v červnu a v září, a to každou sobotu.

Podruhé letos vyjede Podřipský motoráček. Jeho trasa povede z Roudnice nad Labem do Straškova, Mšených Lázní, vodního hradu v Budyni nad Ohří a Libochovic, kde se nachází zámek. Vlak bude jezdit celé prázdniny, v sobotu i v neděli. Sobotní jízdy zahrnují také cestu do Slatiny pod Hazmburkem, odkud vede cesta na hrad Hazmburk, do Lovosic a do Litoměřic. Na Podřipský motoráček mají navazovat také  cyklobusy.