Nad pokácením stromů v ulici 5. května se pozastavovali lidé, kteří tudy chodí za pochůzkami. „Padaly z nich malé hruštičky jako z frňákovníku. Měli jsme je s dětmi rádi, na lavičkách pod nimi jsme si v létě dávali zmrzku,“ uvedla Lenka z Litoměřic.

Podle radnice však obavy z úbytku zeleně procházející mít nemusí. V přípravě je zde výsadba 8 nových stromů v průběhu března či dubna.

„Z původních 8 hrušní 3 uschly a 1 nevydržela poryvy podzimní vichřice. V minulém týdnu jsme přistoupili k vykácení zbylých čtyř stromů. Na místo nich vysázíme 8 stromů se štíhlou korunou, které se v budoucnu nebudou dotýkat sousedních budov,“ vysvětlila za odbor životního prostředí městského úřadu Lenka Brožová, která má na starosti městskou zeleň.

Zároveň s kácením zbylých hrušní došlo v ulici k odstranění zbytků pařezů i další přípravě míst tak, aby bylo možné do nich usadit nové stromy co nejdříve.

Podle mluvčí města Anny Hrochové v ulici 5. května město v současnosti hledá také možnost řešení kolizního vztahu mezi budovou bývalé Vojenské ubytovací a stavební správy a keři tisu, které se nacházejí v její bezprostřední blízkosti. Koruny tisu totiž brání přístupu světla ve dvou využívaných patrech.

Cesta uměleckého díla z Jezuitských schodů přes areál technických služeb až do Kundratického lesa bude jedním z textů v almanachu.
Almanach Kubinstadt 2018 představí místní umělce
Lektorka učí rodiče s miminky komunikovat znakově.
FOTO: Lektorka učí maminky lépe se domluvit s batolaty