„Radní reagovali na požadavky obyvatel města i některých zastupitelů, kteří poukazovali na obtěžující jednání podomních prodejců, kteří se vnucovali lidem i do jejich domovů," uvedla mluvčí Eva Břeňová.

Ohledně zákazů podomního prodeje donedávna panovala právní nejistota. Obecně závazná vyhláška by mohla být v rozporu s ústavně zaručeným právem na podnikání. Obce však mohou podomní prodej regulovat nebo úplně zakázat formou nařízení. „Opravňuje je k tomu paragraf 18 Živnostenského zákona," uvedla právnička Alice Karpíšková, vedoucí kanceláře starosty Litoměřic.

Za průlomové považuje rozhodnutí Ústavního soudu z 20. června letošního roku. Podle něho je obec zmocněna zakázat svým nařízením některé druhy prodeje zboží nebo poskytování služeb prováděných mimo provozovnu v obci, aniž by současně musela vymezit místa a stanovit podmínky pro tuto podnikatelskou činnost.

Zakazovat pochůzkový prodej se litoměřičtí radní prozatím nechystají, i když i tento krok je možný. „Není však zdrojem stížností," uvedl starosta Ladislav Chlupáč. Pochůzkový prodej je prodej na ulici, prodavač tedy neobchází a nezvoní u domů či bytů.

Zákazem podomního prodeje se Litoměřice připojily k městům, která tento typ obchodu na svém území zapověděla již dříve. Loni k takovému kroku sáhli například v Mostě. Jako vůbec první zakročil proti praktikám prodejců severomoravský Uničov, a to v roce 2010. Od července je podomní a pochůzkový prodej zboží a služeb zakázán v Náchodě v Královéhradeckém kraji.