„K nápadu se sešlo hned několik podnětů, jedním z nich byly zdravotní důvody v těhotenství, kdy ženy potřebují vyšší přísun jódu. V současné době dolaďujeme marketingovou podporu prodeje. Krmnou směs, která obsahuje dovezené mořské řasy, si připravujeme sami. Vejce budou dražší než ta běžná, ale při porovnání doporučené denní dávky jódu s jinými potravinami, například s mořskými rybami, vyjdou mnohem levněji," vysvětluje Marcela Maiwaldová, duše projektu a manželka majitele firmy.

Vejce bude společnost produkovat zatím jen ve své další drůbežárně na Moravě. Majitel však chystá určité výrobní inovace také pro libotenickou farmu.

V lovosickém lesoparku Osmička vzniklo broukoviště
Pokácené stromy na Osmičce v Lovosicích poslouží broukům

Právě v Libotenicích se nachází jedna z největších farem na produkci vajec v Česku. Vedle rekonstruovaných a nově vybavených hal má moderní třídírnu a balírnu.

„V současné době máme v provozu sedm hal s klecovým chovem a kapacitou 192 tisíc nosnic. Ještě na jaře majitel v obci obnoví odchovnou od jednodenních kuřátek až po chov kuřic, které využijeme k produkci vajec. Dosud se nosnice vozí z jižní Moravy, což je nákladná a citlivá záležitost," vysvětluje Radka Turzová, vedoucí chovu drůbeže v Libotenicích.

Firma dodává vejce i pod privátní značkou Arnoštova vajíčka a v rámci rozvoje se chystá letos ještě obnovit provoz melanžárny, ve kterém se budou zpracovávat nestandardní vejce pro pekárny a cukrárny.

Ilustrační foto.
V bytě po osamělé vdově zůstalo téměř půl milionu