Zatímco diváci se mohli při tropickém počasí během dne smočit ve vodě a občerstvit ve stínu u restaurací, přes sto pirátů a šermířů se smažilo ve svých uniformách při třech téměř hodinových potyčkách. Jediní, kdo se cítili relativně příjemně, byli spoře odění a pomalovaní domorodci.

V pátek večer byla slavnost zahájena novinkou – průvodem stovky pirátů a dalších účinkujících kempem. „Chtěli jsme se připomenout i rekreantům v sousedním zařízení a pozvat je tak k sobotnímu programu. Piráti se ukázali v tom pravém světle, když vydrancovali část tržiště. Podle ohlasu návštěvníků se scénář letošního dobývání opět líbil a skutečně gradoval od dvou bitev po noční dělostřelbu s pyrotechnickými efekty a ohňostroj. Zážitek to byl především pro kluky," uvedl Libor Uhlík, pořadatel akce.

„Několik desítek přítomných chlapců s pirátskými znaky bylo pasováno do kapitánovy družiny," dodal hlavní organizátor Libor Uhlík.

Ten připravoval se skupinou dalších nadšenců všechny uplynulé ročníky a už má z větší části připravenu další oblíbenou akci, 18. úštěcký jarmark, který je v kulturním programu města zařazen na 15. srpna.

Do programu se zapojilo zhruba deset skupin historického šermu z celého Česka, přičemž škuneru Litoměřických plavců Blafl Pearl sekundovala druhá pirátská loď Espespento, kterou přivezli členové skupiny Thorwaldsons z Ledče nad Sázavou.

Pořadatelé výrazně rozšířili program a atrakce pro děti. S pohádkami přijelo Divadlo Krabice z Teplic a Loutkové divadlo Matěje Kopeckého, své umění představila například taneční skupina Ambrosie, Zdeněk s útočnými biči nebo kejklíři.

Tržiště podél cesty nad 1. pláží se zaplnilo stánky s pestrým zbožím většinou z rukodělných dílen, tak jak ho znají návštěvníci úštěckých jarmarků.

Po ohňostroji slavnost na pláži ukončil koncert.