Jako poslední se podařilo loni u příležitosti oslav 700 let od narození Karla IV. založit malou viničku pod úštěckými hradbami. Souhlas s vysázením vinné révy obdrželi Úštěčtí od Cechu českých vinařů a poradcem se jim stal zkušený litoměřický vinař Vladimír Šuhájek.

„Ten nám doporučil vysadit na zkoušku tři odrůdy – resistentní Solaris, Zweigletrebe a Dornfeldr. Zatím zde máme pouze 68 hlav, ale už na jaře chceme připravit pod Pikartskou věží další svahy, na kterých by mohla vzniknout už pořádná vinice,“ uvedl Pavel Kundrát, starosta Úštěku.

Mohlo by vás zajíímat: Zastupitelé dali šanci společnosti Zahrada Čech

Radnice má už partnera, který se o vinici bude starat. Stal se jím František Šabata z nedalekých Trnobran, kde má vedle domu malou viničku, kde už dvanáct let sbírá zkušenosti s pěstováním vinné révy.

„Pěstuji také odrůdu Solaris, Moravský muškát a Modrý Portugal, který mně dal pořádně zabrat. Teď už ho zvládám za pomoci svého učitele Šuhájka. Nejsem jediným, kdo kolem Sedla pěstuje vinnou révu. Úspěchy má pan Hutár v Dolních Chobolicích, pěknou vinici založil pan Charvát v Srdově. Při zkoumání historie obce jsem zjistil, že celý svah nad liběšickým nádražím byl osázen vinicemi,“ dodává František Šabata.

Čtěte také zde: Příprava patnáctých Vinařských Litoměřic právě začíná

Vinná réva se pěstovala až do 18. století v areálu děčínského zámku, a to v zahradě, kterou nechali vybudovat majitelé panství Thun – Hohensteinové. Víno se sem vrátilo až během rekonstrukce jižních zahrad před devíti lety. Zabírá několik arů v těsném sousedství bývalé oranžérie a znovu slouží především pro okrasu zámeckého areálu.

Přesto již bylo možné víno z děčínského zámku při několika slavnostních příležitostech ochutnat.