Společnost SPM sídlící v areálu papíren ve Štětí podepsala kontrakt se státem na příští čtyři roky, rozšířila výrobu a přijala osm nových zaměstnanců. „Za den uděláme přibližně dva tisíce značek,“ řekla jedna ze zaměstnankyň Monika Jonáková, která obsluhuje razící stroj.

Eva Kodešová Kinařová, produktová a výrobní ředitelka firmy SPM uvedla, že v současné chvíli je realizována první objednávka. „Jinak bychom měli vyrobit zhruba kolem 120 až 130 tisíc značek měsíčně,“ řekla Kodešová Jinařová a doplnila, že podklad značky, který už na sobě nese označení unie si do Štětí nechávají posílat z Polska už hotový.

„Tady značku pouze vyrazíme na lisu, potáhneme a opatříme hologramem,“ dodala.

Nepřehlédněte: Štětské papírny získaly územní rozhodnutí k modernizaci

Právě hologram je na registračních značkách novinkou. Umísťuje se na místo, kde bývala dříve zelená emisní známka. A má zabránit padělání značek. Podle ministra Ťoka bylo v minulosti právě padělání značek snadnou záležitostí.

„S hologramem to možné nebude. Stávalo se také, že třeba někdo jednu značku ztratil, tak si druhou nechal udělat. To by také nemělo být,“ řekl Ťok a doplnil, že nové registrační značky by na úřadech s rozšířenou působností mohly být už za jeden až dva měsíce.

Jejich výroba začala ve Štětí na začátku měsíce, příští týden odjede první objednávka do skladu ministerstva dopravy v Pardubicích.

ZNAČKY S ČIPY

Ředitel SPM Zdeněk Kůstka navíc prozradil, že společnost vyvíjí i nové typy registračních značek, které by uměly komunikovat s jinými zařízeními. „Plánujeme, že značka by obsahovala čip, který bude schopen komunikovat na dálku a je schopen se identifikovat. V podstatě by z něj mělo být jasné kdo to auto vlastní, kolik vypopuší spalin, jak často jezdí určitým místem, umělo by komunikovat s parkovacícmi systémy a podobně,“ popsal Kůstka a doplnil, že se tím hranice možností evidence aut posunou dál. 

Oproti původním 77 korunám, nyní stát společnosti SPM za jednu vyrobenou značku zaplatí 45 korun. Právě tato úspora byla hlavním důvodem, proč dodávku vysoutěžila se svou nejnižší nabídkou právě společnost Security Paper Mill.

Přečtěte si: FOTO: Roudnické Bille hořelo světelné označení

„Garantujeme ministerstvu dopravy nejnižší cenu která byla skoro o deset procent nižší, než od ostatních účastníků tendru. Spočítali jsme, že za čtyři roky trvání kontraktu tak stát může ušetřit přes 120 milionů korun,“ uvedl šéf SPM Zdeněk Kůstka.

Ministerstvo dopravy v zadání soutěže požadovalo maximální cenu 36,5 milionů korun za 527 725 kusů registračních značek na šest měsíců. Do výběrového řízení se přihlásilo dohromady pět firem.

Na výrobu registračních značek pro motorová vozidla ve Štětí se přijel podívat ministr Dan Ťok.Zdroj: Deník/Karel Pech

„Na prvních třech místech byly renomované firmy. Bylo to snadné, zvítězila ta nejnižší nabídka. Jsem rád, že se našel výrobce, který je schopen požadavky ministerstva dopravy splnit a ještě ušetřit peníze,“ poznamenal Ťok.

Od roku 2001 vyráběla registrační značky státu výhradně firma Hicon. Smlouvu má platnou ještě do konce letošního března. Společnost SPM se dlouhodobě zabývá výrobou ceninových a speciálních druhů papírů a kartonů. Mezi její produkty patří mimo jiné i papíry na cestovní pasy, občanské a řidičské průkazy, daňové kolky, akcie, jízdenky, poštovní známky, šekové knížky, poukázky, stravenky, vstupenky nebo vysvědčení.

Čtěte také zde: Chcete koupit zámek? Připravte si 40 milionů!

Papír vyráběný ve společnosti SPM je používán k výrobě dokladů a dokumentů jak pro domácí, tak i pro zahraniční trhy. Podíl exportu dosahuje 90 procent celkové produkce a zboží je vyvážené do více než 70 zemí světa. Pod jménem SPM na trhu působí od roku 2014.

„Výroba značek je dalším rozšířením našeho portfolia a cena, kterou jsme nabídli, je pro stát zajímavá“ uvedl ředitel Zdeněk Kůstka s tím, že i přes nejnižší nabídku společnost na výrobě netratí. „Nemáme marži padesát a více procent. Jsme v zisku,“ dodal Kůstka.

Ve Štětí budou vznikat značky všech druhů, pro automobily, motorky, traktory nebo nosiče kol.

Od dubna tam začnou vznikat také značky na přání. Není o ně ale tak velký zájem, jak bylo zprvu očekávané. Dosud jich bylo vydáno jen okolo šesti tisíc kusů. Větší zájem je podle ministerstva dopravy o značky na stále používanější přívěsy kol.

Mohlo by vás zajímat: Pořadatelé roztřídili pro komise přes 800 vzorků vín