Jen co jednotka přišla kvůli úsporným opatřením města o několik svých členů i o část již tak velice nízkých finančních odměn, musely se začít řešit další problémy.

„Po zvážení všech pro a proti jsem se rozhodl dne 5. dubna již nekandidovat na post velitele jednotky. Celou záležitost jsem konzultoval se všemi členy. Dne 4. června mi bylo starostou Vladimírem Urbanem sděleno mé odvolání," informoval velitel JSDH Roudnice nad Labem Jiří Bumbálek.

Město mělo s velitelem dobrovolných hasičů spory již delší dobu. Velitel Bumbálek se snažil své jednotce zajistit potřebné financování, odměny i zachování počtu členů, došlo proto ke sporům s radou města i zastupitelstvem.

„Problémy se stupňovaly a docházelo k narušení akceschopnosti jednotky i přesto, že jsem na to vedení města několikrát upozorňoval. Dostali jsme se dokonce do fáze, že vedení města přestalo komunikovat se mnou, tedy s velitelem jednotky, nereagovalo na moje žádosti o schůzku a okamžité řešení celé situace a uklidnění tohoto stavu. Nedostal jsem potřebnou podporu od starosty města, a bylo mi pouze vzkázáno přes třetí osobu, že si máme v jednotce svolat mimořádnou schůzi a zvolit si velitele," nastínil Bumbálek.

několika dny došlo ke schůzce mezi starostou Urbanem a velitelem a ředitelem Územního odboru hasičského záchranného sboru ČR v Litoměřicích Pavlem Grundem. Starosta přednesl návrh na jmenování nového velitele jednotky, Grund mu však sdělil, že tento návrh nedoporučuje.

„Konkrétní důvod abdikace Bumbálka neznám. Byly tam nějaké neshody uvnitř jednotky, jeho vystupování vůči městu a podobně. Vytipoval jsem si jednoho člena sboru. Po odborné konzultaci s okresním velitelem jsem však zjistil, že jej sice můžeme jmenovat, ale nemá odbornou kvalifikaci. Musíme tedy hledat dál. Ve funkci zatím zůstává pan Bumbálek, jehož abdikaci jsem odmítl," doplnil starosta Roudnice Vladimír Urban.

„K tomu, aby mohl být navržený člen velitelem jednotky jmenován, nesplňoval odbornou způsobilost. Pan Bumbálek tuto způsobilost splňuje," shrnul ředitel Územního odboru HSZ ČR Litoměřice Pavel Grund.