„V současné době je to předmětem jednání a upřesňování se společností Lidl," sdělila krajská mluvčí Magdalena Hanáčková. Právě Ústecký kraj, kterému most patří, bude investorem chystané rekonstrukce štětského mostu.

„Náklady rekonstrukce mostu a souvisejících úprav napojení jsou odhadovány ve stavu stávající rozpracovanosti na 170 milionů korun. Stavba bude připravena k realizaci do konce roku 2013," uvedla Hanáčková a dodala: „Vlastní termín realizace není v současné době stanoven."

Kraj je nyní ve fázi přípravy projektu. „Spolupracujeme s městem Štětí, s papírnou Mondi a Lidlem. Zatímco Mondi je uživatelem železniční vlečky, tak Lidl je vlastníkem pozemků v prostoru nádraží," sdělila krajská mluvčí Hanáčková.

Zda autobusové nádraží nakonec bude zachováno, není jasné. Lidl sice přislíbil, že ho s plánovanou výstavbou supermarketu zrekonstruuje, avšak silniční sjezd dost místa ukrojí. Řetězec přitom počítá i s výstavbou parkoviště.

S možným koncem nádraží kvůli sjezdu je obeznámeno i vedení Štětí. „Nyní je v projektu i s prodejnou. Záměr se ale asi kvůli sjezdu neuskuteční," řekl v únoru starosta Tomáš Ryšánek.

Přestože to vypadá, že do chystané rekonstrukce mostu štětská radnice nemůže mluvit, města se dotkne. „Pro Mondi a Štětí s okolím budou stavební práce znamenat uzavření mostu na dobu minimálně 6 měsíců, ale spíš déle," uvedla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. „A to se citelně dotkne jak továrny, tak lidí ve městě."

Rekonstrukce mostu je rozdělena na několik etap. Stávající nosná konstrukce bude sanována s tím, že bude zvýšena zatížitelnost mostu. Kromě nového odvodnění bude most osazen zábradlím a veřejným osvětlením. Poté dojde ke kompletní rekonstrukci železničního a silničního svršku, včetně opravy chodníků. Novinkou bude vybudování cyklostezky.

Na předmostí ve Štětí vznikne zcela nový silniční sjezd. „Bude sveden do prostoru autobusového nádraží s napojením na ulici Cihelná s okružní křižovatkou," nastínila plány Hanáčková. „Pro osobní dopravu bude zachována možnost využití stávajícího sjezdu podél vlečky s napojením do ul. 9. května. Tato část stávající silnice bude po dokončení přeřazena do kategorie místních komunikací a stane se vlastnictvím města."