Doprava autobusem z Roudnice na Mělník se zastávkami v Krabčicích, Kostomlatech pod Řípem a Cítově trvá 32 minut a cestující za ni zaplatí 32 korun. Pokud chce pokračovat z Mělníka dál, postačí mu jedna jízdenka podle stanoveného tarifu. Jízdní doklady PID můžou cestující použít také na některých linkách DÚK. Včera byl na roudnickém náměstí podruhé otevřen informační stánek, kde mohli zájemci získat jízdní řády a další materiály k oběma integrovaným systémům dopravy.

PŘI PREZENTACI nového systému dopravy se zájemci mohli svést i historickým autobusem. Zdroj: Deník/Václav Sedlák

„Integrace dopravy směrem do Středočeského kraje a dál do Prahy je pro Ústecký kraj prvním krokem tohoto druhu. Zatím jsme navázali spojení s příhraničním drážďanským regionem, což se ale týká pouze jednodenních síťových jízdenek. Podobnou integraci dopravy chceme v budoucnu nastartovat s Libereckým krajem," uvedl po stříhání pásky Jindřich Franěk, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Slavnostní zahájení nového systému dopravy v Roudnici nad LabemZdroj: Deník/Václav Sedlák

Zájemci si mohli odnést schémata celého pražského systému, základní informace o tarifech a jízdném. Do systému PID budou dále zapojeny obce Bříza, Ctiněves, Dobříň, Mnetěš, Račice, Račiněves, Straškov, Vražkov a Záluží. Nové autobusové linky PID vedou po trasách: 464 Mělník Lužec nad Vltavou Spomyšl Jeviněves (- Horní Beřkovice), 466 Mělník Spomyšl Kralupy nad Vltavou, 467 Mělník Cítov Krabčice Roudnice nad Labem, 468 Mělník Dolní Beřkovice Horní Počaply (- Bechlín), 496 Kralupy Nová Ves Ledčice.

Slavnostní zahájení nového systému dopravy v Roudnici nad LabemZdroj: Deník/Václav Sedlák

„Pro cestující je důležité, že na těchto linkách budou mít jednotný tarif a garantované spoje s návazností. Věřím, že díky těmto spojům dojde ke zvýšení zájmu o cestování hromadnou dopravou. Máme zkušenosti z integrace dopravy na Neratovicku, kde po jeho zavedení došlo k nárůstu počtu cestujících o zhruba 30 procent," sdělil Petr Tomšík, ředitel PID.